Af en toe kruipt FWD Magazine achter het stuur van een wagen om een hoogwaardig geluidsysteem te beoordelen op zijn merites. Dit keer is het de beurt aan Lexus met de IS 250C, een wagen die optioneel uitgerust kan worden met een hoogwaardige Mark Levinson-audioset.


Mark Levinson is niet aan z’n proefstuk toe met de Lexus IS 250C, een adembenemend mooie cabriolet op basis van de IS-reeks. Als onderdeel van de Harman-groep kwam het Amerikaanse high-end merk reeds in contact met verschillende autobouwers. Met Lexus onderhoudt de fabrikant zelfs al een tijdje een speciale band, als hofleverancier van hoogwaardige audio-apparatuur voor de luxewagens van de Japanse constructeur.

Ontwerp
De aandacht voor een optimale luisterervaring begint bij het begin. Vanaf het moment dat je de deur van de IS 250C dichtslaat, zit je eigenlijk al in een eigen wereldje. Een druk op de startknop doet geen afbreuk aan de serene sfeer in het interieur. De V6 zoemt zacht tijdens acceleraties en is bij kruissnelheden nauwelijks hoorbaar. Hetzelfde geldt voor de rol- en windgeluiden.

We nestelen ons al snel op de rechterrijstrook van de autosnelweg en concentreren ons eerst op de bedieningselementen. Die vind je op het multifunctionele stuurwiel, maar vooral op en rond een aanraakgevoelig 7-inch kleurenscherm. 
 


Dat laat ons bijvoorbeeld snel wisselen tussen de FM/AM-radio en schijfjes in de cd-lader, maar ook tussen de aux-poort (waarop we een iPod aansluiten) en usb-poort. Deze laatste twee zitten in een ruime middenbeuk waarin ook een 12V-stekker is voorzien. Handig wanneer je de iPod wil opladen terwijl je rijdt.

De kers op de taart is echter de 10 GB grote harde schijf in het systeem. Daarop kan je ingevoerde cd's bewaren met een simpele druk op de ‘record’-knop. Cd’s rippen duurt een tiental minuutjes per schijf en voorziet de tracks ook van ID3-tags vanuit de ingebouwde Gracenote-database. Je kan met andere woorden op vakantie vertrekken zonder cd's en toch genieten van je favoriete muziek onderweg.

Klank
Met de mogelijkheden en het bedieningsgemak zit het dus duidelijk snor in de IS 250C. Het meest verbazeningwekkende is echter de klankkwaliteit waarmee deze Lexus kan uitpakken. Met de surround-modus ingeschakeld zorgen het dozijn luidsprekers en de digitale signaalverwerking voor een erg brede soundstage.

Je lijkt op de eerste rij te zitten bij een concert dat zich afspeelt op een enorm breed podium, wat echt niet evident is in een wagen. Muzikanten lijken daarbij niet enkel voor je te zitten, maar ook links en rechts van de wagen. Hoewel dat op papier artificieel aandoet, ervaar je het in de praktijk als volstrekt natuurlijk. Opmerkelijk.

Hoge en midden tonen liggen aangenaam laid-back in het gehoor, de lage tonen zijn naar onze smaak soms net iets té prominent aanwezig. De balans kan je desgewenst wat bijregelen met de beperkte equalizer.