Toon alles (8)

Moderne shooter
Max Payne 3 is veel meer dan zomaar een third-person shooter, maar alle spelmechanismen die men in een moderne aanpak van dit genre mogen verwachten, zijn aanwezig, verfijnd en rijkelijk gemarineerd in het actiefilmspektakel.

Dat betekent een keur aan vuurwapens, de mogelijkheid om dekking te zoeken achter omgevingsobjecten en de mogelijkheid om diezelfde omgevingsobjecten de vernieling in de knallen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is genoeg munitie van het juiste kaliber.

Die schade die je aan het decor kunt en zult toebrengen transformeert elk vuurgevecht. Ramen verbrijzelen, hout gaat aan spaanders, beton wordt pokdalig. Wat brandbaar is, gaat de fik in; jaag je een kogel door een gastank of olievat, dan word je beloond met een gepast bevredigende explosie.
 


De allereerste Max Payne-game kwam destijds aanzetten met de optie om in het heetst van de strijd naar slow motion terug te schakelen. Een techniek die sindsdien vaak geïmiteerd werd, maar de makers laten zien dat geen enkele game dat zo goed en met zoveel effect doet als een Max Payne-game.

Een ontwijkende duiksprong maken terwijl je vijandelijke kogels als door stroop door de ruimte ziet bewegen waar je hoofdrolspeler zich een seconde geleden nog bevond, is geweldig. Tegelijkertijd in die secondelange zweefperiode zelf één, twee of meer tegenstanders op de korrel nemen, is absurd bevredigend.

Ook wanneer niemand je van een acute loodvergiftiging probeert te voorzien of vice versa, bruist de spelwereld van de overtuigende levendigheid. Knap stemmenwerk, de gedetailleerde afwerking van elke locatie, gepaste belichting, een ijzersterk scenario en multiplayerfeatures die de beproefde mosterd haalden bij het neefje Red Dead Redemption… Daarmee is alles eigenlijk gezegd.

Max Payne 3 valt het best te genieten in dosissen van een tot anderhalf uur en dat is meer dan je kunt zeggen van recente Hollywood-lookalikes zoals The Expendables of andere Jason Statham-vehikels. Het ziet er net zo goed uit als het speelt!
 

3/3
gerelateerde items