Mobile

Review: Nokia N9


De N9 was een mythe nog voor hij in de winkels lag. Is dit de telefoon die Nokia had kunnen redden uit de klauwen van Microsoft? Of is het een soort avant-première op wat Windows Phone 7 gaat brengen?

Gelekte foto’s doen immers vermoeden dat de eerste Windows Phone 7-telefoon van Nokia qua hardware en design een tweelingbroer van de N9 wordt. Al weten we dat natuurlijk pas zeker over enkele weken, na het evenement Nokia World.

MeeGo
De essentie van de N9 is het volgende woord: MeeGo. Oftewel het mobiele besturingssysteem op basis van Linux dat een van de moeilijkste bevallingen in de geschiedenis van de informatietechnologie meemaakte.

Ooit opgestart als project binnen Nokia om een alternatief te ontwikkelen voor Symbian, de software die nagenoeg alle Nokia-telefoons aandrijft (behalve de goedkoopste), en dan plots schijnbaar ter dood veroordeeld toen de nieuwe Nokia-baas Steve Elop besloot alles op Windows Phone 7 te zetten.

Maar opeens was hij er toch, die N9. De eerste én wellicht de laatste MeeGo-telefoon die uit de fabrieken van Nokia rolt.

Mooi design
Maar genoeg voorgeschiedenis. Hoe zit het nu concreet met de N9? Qua design is dit wellicht de mooiste telefoon die Nokia ooit produceerde. De smartphone zit verpakt in een unibody-behuizing uit metaal die piekfijn is afgewerkt met afgeronde hoeken. Het ademt kwaliteit uit.

Dat gevoel wordt versterkt door het scherm, een 3,9 inch amoledscherm dat mooi gelijk ligt met de behuizing, en achter een Gorilla Glas-glaslaag die heel dun overkomt. Hierdoor lijken graphics en tekst echt uit het toestel te springen, een effect dat je ook bij sommige Samsungs en de iPhone 4 hebt. De getoonde resolutie is 480 x 852, wat een scherp beeld oplevert. In het verleden ben ik nooit een heel grote fan geweest van Nokia’s ClearBlack-schermtechnologie, maar hier in combinatie met een betere polarisatiefilter werkt het wel heel goed, ook buiten.

Nokia pronkt ook graag met de camera. Dat mag ook wel, want de 8 megapixelcamera in de N9 is zeker zo goed als die in de bekroonde N8. Ik vind hem zelfs sneller reageren bij het focussen. Video neemt de N9 trouwens op in 720p met 30 frames.

Nu kun je veel over Nokia zeggen, maar hun highend-smartphones zijn altijd wel goed gebouwd. En dus ook dit toestel. Qua hardware zit het met de N9 dus snor, wat me zeker nog meer doet vooruitkijken naar de N800-telefoon met WP7 waar de geruchtenmolen zo dol over draait.

De echte verrassing bij deze smartphone zit echter in de software. Op de N9 draait MeeGo 1.2, onder de liefhebbers bekend als Harmattan. Debian Linux dus, met een interface erbovenop die gemaakt is voor een touchscreen.

,

De interface is zeer swipe-centrisch: je veegt links en rechts om te wisselen tussen je hoofdscherm (een lijst van apps die stilistisch sterk op de Anne-update van Symbian^3 lijkt), thumbnails van actieve programma’s, en een scherm waar berichten van alle mogelijk sociale netwerken en berichtdiensten samenkomen. Een actieve app stuur je naar de achtergrond door naar boven te vegen.

Het doet me wel sterk denken aan WebOS 3.0, dat op de HP Touchpad te vinden is. Zo hard zelfs, dat ik op de N9 apps wou afsluiten door nog een tweede maal naar boven te vegen – een actie van WebOS die MeeGo niet kent.

Navigatie
De telefoon heeft ingebakken navigatie, net zoals voorgaande Nokia-smartphones. Het is wel een vertaalde versie van Nokia Maps met iets minder functionaliteit. Opvallend is dat Nokia de Maps-app in tweeën splitst: een is gericht op wandelaars en citytrippers, de tweede op autobestuurders.

Hoe krachtig de N9 wel is vergeleken met pakweg de E7 blijkt als je met de vinger over de 3D-kaart van Nokia Maps wilt scrollen: op de E7 gaat dat sloom, op de N9 perfect vloeiend. En dit ondanks ‘slechts’ een singlecoreprocessor van 1 GHz.

Het is een wat academische vraag of Nokia zwaarder op MeeGo had moeten inzetten, in plaats van over te stappen naar the dark side die Microsoft volgens sommigen is. Als het over strategie gaat, is het voor die vraag te laat. MeeGo heeft zijn kans gemist en de tanker die Nokia is heeft zijn koersverandering al doorgevoerd. Een spijtige zaak, want MeeGo heeft duidelijk veel in zijn mars.

Op de N9 die uitgerust is met relatief krachtige hardware draait het als een droom. De interface is uitgekiend, intuïtief en zit vol goede vondsten, zoals de basisintegratie van heel wat sociale netwerken. Zodra je het vegen eigen maakt, kun je ook pijlsnel van app naar app springen.

,

De vraag die iedereen zich natuurlijk stelt bij de N9 is: hoe zit het met de apps?

Het heeft geen zin om er doekjes om te winden: het aanbod is stukken kleiner dan bij Android, iOS, Symbian en WP7. Toch zijn er wat meer apps in de Nokia-winkel te vinden dan je zou verwachten. Er zijn echter grote gaten in het aanbod. Zo is er bijvoorbeeld geen Dropbox- of Evernote-app.

Voor een deel wordt dat gebrekkige aanbod gecompenseerd door een grote hoeveelheid meegeleverde apps. Zoals MeeGo-vertalingen van Angry Birds, Galaxy on Fire 2 en Need for Speed: Shift, ingebouwde clients voor Twitter, Facebook en Skype, een weerbericht-app, een app om een gestolen toestel mee op te sporen en de mogelijkheid om een mobiel wifipunt op te zetten.

Overigens kan de N9 Microsoft Office-formaten openen, maar niet bewerken. Het lijkt ook niet makkelijk om een app te vinden die dat wel kan.

Veel mediaformaten ondersteund
Een van de sterke punten van de N9 is de zeer brede ondersteuning van mediaformaten. Video bijvoorbeeld hoef je in principe niet om te zetten als je het op deze smartphone wilt bekijken. Dat is bij de iPhone wel anders.

De N9 opent probleemloos DivX-bestanden en zelfs MKV-video’s. Al heeft hij duidelijk te weinig kracht om een 720p-filmpje in MKV-formaat vloeiend weer te geven. Aan audiozijde valt vooral de ondersteuning voor het audiofiele FLAC op. Wel vragen we ons af hoelang het gaat duren voordat je daarmee het geheugen hebt volgepropt.

Data delen via NFC
De N9 is niet de eerste Nokia-gsm met een ingebouwde NFC-chip, maar nu pas is er wat animo rond deze technologie (nearfieldcommunication). Nokia verkoopt bijvoorbeeld een draadloze speaker (de Play 360) die, om hem te koppelen met de N9, slechts vereist dat de telefoon in de buurt wordt gebracht.

Via NFC kun je ook data delen met andere N9-gebruikers. De meegeleverde Angry Birds-game zal zelfs extra levels aanbieden als je de N9 in contact brengt met een andere NFC-telefoon, zoals de Nokia C7.

NFC is natuurlijk meer voor de toekomst, want deze technologie zal ooit de basis zijn voor contactloze betaalmiddelen. Maar dat is nog ver weg.

,

Het was mooi geweest als de N9 niet leed aan de typische ziekte van krachtige smartphones: een batterij die snel leeg is. Na een werkdag doorgedreven gebruik is het tijd om de (mooi gevormde) adapter tevoorschijn te halen. Doorgedreven gebruik betekent in mijn geval een uurtje navigeren, mail regelmatig checken en beantwoorden, wat dingen opzoeken in de browser en constant binnenrollende tweets- en Facebook-updates.

Meestal was ik deze dag verbonden per 3G. Het is moeilijk om de N9 op dit punt veel kwalijk te nemen, want ik wacht nog altijd op een smartphone die het bij zo’n scenario wel meerdere dagen uitzingt.

Nokia heeft uiteindelijk besloten om de N9 te pushen als ongecompliceerde maar krachtige en mooie smartphone. Toch heeft hij een zeer geeky-eigenschap: met een druk op een knop root je de N9 en kun je het besturingssysteem op de telefoon benaderen via command-line.

Conclusie
Als je nu even negeert dat er zoiets bestaat als Android of iOS, dan zou je wellicht versteld staan van de N9 en MeeGo Harmattan. De smartphone is snel en werkt vloeiend, ook als er veel apps geopend zijn. De N9 oogt ook zeer mooi. Maar jammer genoeg bestaan er dus wel concurrenten, en die mogen dan op sommige punten minder scoren dan dit toestel, ze komen toch beter over omdat ze beschikken over ruime appwinkels.

Nokia gaat echter dit toestel in de markt zetten voor 599 euro voor de 16 GB-versie. Dat is vergeleken met top-Androidtoestellen echt te veel. Ik vrees dan ook dat de N9 – hoe onterecht ook – maar op weinig aandacht kan rekenen. Hij zal zeker uit de schijnwerpers worden geduwd als zijn tweelingbroer met Windows Phone 7 opduikt.

Jamie Biesemans gebruikt primair een iPhone 4 als smartphone, regelmatig afgewisseld met een HTC Trophy 7 met Windows Phone 7.5 en een Nokia E7 met Symbian^3 Anna. Voor tabletgebruik wisselt hij af tussen een Apple iPad 2, Samsung Galaxy Tab 10.1 en een HP Touchpad. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.