De N9 was een mythe nog voor hij in de winkels lag. Is dit de telefoon die Nokia had kunnen redden uit de klauwen van Microsoft? Of is het een soort avant-première op wat Windows Phone 7 gaat brengen?Gelekte foto’s doen immers vermoeden dat de eerste Windows Phone 7-telefoon van Nokia qua hardware en design een tweelingbroer van de N9 wordt. Al weten we dat natuurlijk pas zeker over enkele weken, na het evenement Nokia World.

MeeGo
De essentie van de N9 is het volgende woord: MeeGo. Oftewel het mobiele besturingssysteem op basis van Linux dat een van de moeilijkste bevallingen in de geschiedenis van de informatietechnologie meemaakte.

Ooit opgestart als project binnen Nokia om een alternatief te ontwikkelen voor Symbian, de software die nagenoeg alle Nokia-telefoons aandrijft (behalve de goedkoopste), en dan plots schijnbaar ter dood veroordeeld toen de nieuwe Nokia-baas Steve Elop besloot alles op Windows Phone 7 te zetten.

Maar opeens was hij er toch, die N9. De eerste én wellicht de laatste MeeGo-telefoon die uit de fabrieken van Nokia rolt.

Mooi design
Maar genoeg voorgeschiedenis. Hoe zit het nu concreet met de N9? Qua design is dit wellicht de mooiste telefoon die Nokia ooit produceerde. De smartphone zit verpakt in een unibody-behuizing uit metaal die piekfijn is afgewerkt met afgeronde hoeken. Het ademt kwaliteit uit.

Dat gevoel wordt versterkt door het scherm, een 3,9 inch amoledscherm dat mooi gelijk ligt met de behuizing, en achter een Gorilla Glas-glaslaag die heel dun overkomt. Hierdoor lijken graphics en tekst echt uit het toestel te springen, een effect dat je ook bij sommige Samsungs en de iPhone 4 hebt. De getoonde resolutie is 480 x 852, wat een scherp beeld oplevert. In het verleden ben ik nooit een heel grote fan geweest van Nokia’s ClearBlack-schermtechnologie, maar hier in combinatie met een betere polarisatiefilter werkt het wel heel goed, ook buiten.

Nokia pronkt ook graag met de camera. Dat mag ook wel, want de 8 megapixelcamera in de N9 is zeker zo goed als die in de bekroonde N8. Ik vind hem zelfs sneller reageren bij het focussen. Video neemt de N9 trouwens op in 720p met 30 frames.

Nu kun je veel over Nokia zeggen, maar hun highend-smartphones zijn altijd wel goed gebouwd. En dus ook dit toestel. Qua hardware zit het met de N9 dus snor, wat me zeker nog meer doet vooruitkijken naar de N800-telefoon met WP7 waar de geruchtenmolen zo dol over draait.

De echte verrassing bij deze smartphone zit echter in de software. Op de N9 draait MeeGo 1.2, onder de liefhebbers bekend als Harmattan. Debian Linux dus, met een interface erbovenop die gemaakt is voor een touchscreen.