Toon alles (4)
Jamie Biesemans

De interface is zeer swipe-centrisch: je veegt links en rechts om te wisselen tussen je hoofdscherm (een lijst van apps die stilistisch sterk op de Anne-update van Symbian^3 lijkt), thumbnails van actieve programma’s, en een scherm waar berichten van alle mogelijk sociale netwerken en berichtdiensten samenkomen. Een actieve app stuur je naar de achtergrond door naar boven te vegen.

Het doet me wel sterk denken aan WebOS 3.0, dat op de HP Touchpad te vinden is. Zo hard zelfs, dat ik op de N9 apps wou afsluiten door nog een tweede maal naar boven te vegen – een actie van WebOS die MeeGo niet kent.

Navigatie
De telefoon heeft ingebakken navigatie, net zoals voorgaande Nokia-smartphones. Het is wel een vertaalde versie van Nokia Maps met iets minder functionaliteit. Opvallend is dat Nokia de Maps-app in tweeën splitst: een is gericht op wandelaars en citytrippers, de tweede op autobestuurders.

Hoe krachtig de N9 wel is vergeleken met pakweg de E7 blijkt als je met de vinger over de 3D-kaart van Nokia Maps wilt scrollen: op de E7 gaat dat sloom, op de N9 perfect vloeiend. En dit ondanks ‘slechts’ een singlecoreprocessor van 1 GHz.

Het is een wat academische vraag of Nokia zwaarder op MeeGo had moeten inzetten, in plaats van over te stappen naar the dark side die Microsoft volgens sommigen is. Als het over strategie gaat, is het voor die vraag te laat. MeeGo heeft zijn kans gemist en de tanker die Nokia is heeft zijn koersverandering al doorgevoerd. Een spijtige zaak, want MeeGo heeft duidelijk veel in zijn mars.

Op de N9 die uitgerust is met relatief krachtige hardware draait het als een droom. De interface is uitgekiend, intuïtief en zit vol goede vondsten, zoals de basisintegratie van heel wat sociale netwerken. Zodra je het vegen eigen maakt, kun je ook pijlsnel van app naar app springen.

gerelateerde items