Toon alles (4)
Jamie Biesemans

De vraag die iedereen zich natuurlijk stelt bij de N9 is: hoe zit het met de apps?

Het heeft geen zin om er doekjes om te winden: het aanbod is stukken kleiner dan bij Android, iOS, Symbian en WP7. Toch zijn er wat meer apps in de Nokia-winkel te vinden dan je zou verwachten. Er zijn echter grote gaten in het aanbod. Zo is er bijvoorbeeld geen Dropbox- of Evernote-app.

Voor een deel wordt dat gebrekkige aanbod gecompenseerd door een grote hoeveelheid meegeleverde apps. Zoals MeeGo-vertalingen van Angry Birds, Galaxy on Fire 2 en Need for Speed: Shift, ingebouwde clients voor Twitter, Facebook en Skype, een weerbericht-app, een app om een gestolen toestel mee op te sporen en de mogelijkheid om een mobiel wifipunt op te zetten.

Overigens kan de N9 Microsoft Office-formaten openen, maar niet bewerken. Het lijkt ook niet makkelijk om een app te vinden die dat wel kan.

Veel mediaformaten ondersteund
Een van de sterke punten van de N9 is de zeer brede ondersteuning van mediaformaten. Video bijvoorbeeld hoef je in principe niet om te zetten als je het op deze smartphone wilt bekijken. Dat is bij de iPhone wel anders.

De N9 opent probleemloos DivX-bestanden en zelfs MKV-video’s. Al heeft hij duidelijk te weinig kracht om een 720p-filmpje in MKV-formaat vloeiend weer te geven. Aan audiozijde valt vooral de ondersteuning voor het audiofiele FLAC op. Wel vragen we ons af hoelang het gaat duren voordat je daarmee het geheugen hebt volgepropt.

Data delen via NFC
De N9 is niet de eerste Nokia-gsm met een ingebouwde NFC-chip, maar nu pas is er wat animo rond deze technologie (nearfieldcommunication). Nokia verkoopt bijvoorbeeld een draadloze speaker (de Play 360) die, om hem te koppelen met de N9, slechts vereist dat de telefoon in de buurt wordt gebracht.

Via NFC kun je ook data delen met andere N9-gebruikers. De meegeleverde Angry Birds-game zal zelfs extra levels aanbieden als je de N9 in contact brengt met een andere NFC-telefoon, zoals de Nokia C7.

NFC is natuurlijk meer voor de toekomst, want deze technologie zal ooit de basis zijn voor contactloze betaalmiddelen. Maar dat is nog ver weg.

gerelateerde items