Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Het was mooi geweest als de N9 niet leed aan de typische ziekte van krachtige smartphones: een batterij die snel leeg is. Na een werkdag doorgedreven gebruik is het tijd om de (mooi gevormde) adapter tevoorschijn te halen. Doorgedreven gebruik betekent in mijn geval een uurtje navigeren, mail regelmatig checken en beantwoorden, wat dingen opzoeken in de browser en constant binnenrollende tweets- en Facebook-updates.

Meestal was ik deze dag verbonden per 3G. Het is moeilijk om de N9 op dit punt veel kwalijk te nemen, want ik wacht nog altijd op een smartphone die het bij zo’n scenario wel meerdere dagen uitzingt.

Nokia heeft uiteindelijk besloten om de N9 te pushen als ongecompliceerde maar krachtige en mooie smartphone. Toch heeft hij een zeer geeky-eigenschap: met een druk op een knop root je de N9 en kun je het besturingssysteem op de telefoon benaderen via command-line.

Conclusie
Als je nu even negeert dat er zoiets bestaat als Android of iOS, dan zou je wellicht versteld staan van de N9 en MeeGo Harmattan. De smartphone is snel en werkt vloeiend, ook als er veel apps geopend zijn. De N9 oogt ook zeer mooi. Maar jammer genoeg bestaan er dus wel concurrenten, en die mogen dan op sommige punten minder scoren dan dit toestel, ze komen toch beter over omdat ze beschikken over ruime appwinkels.

Nokia gaat echter dit toestel in de markt zetten voor 599 euro voor de 16 GB-versie. Dat is vergeleken met top-Androidtoestellen echt te veel. Ik vrees dan ook dat de N9 – hoe onterecht ook – maar op weinig aandacht kan rekenen. Hij zal zeker uit de schijnwerpers worden geduwd als zijn tweelingbroer met Windows Phone 7 opduikt.

Jamie Biesemans gebruikt primair een iPhone 4 als smartphone, regelmatig afgewisseld met een HTC Trophy 7 met Windows Phone 7.5 en een Nokia E7 met Symbian^3 Anna. Voor tabletgebruik wisselt hij af tussen een Apple iPad 2, Samsung Galaxy Tab 10.1 en een HP Touchpad. 

4/4
gerelateerde items