Redactie

Review: Optoma HD86 projector

Filmliefhebbers zijn de traditionele doelgroep voor projectors, maar ook bij grote sportevenement gaan projectoren de deur uit als zoete broodjes. Niet onlogisch, want voor liefhebbers van XXL-kijkplezier is een projector dé uitgelezen keuze. Wie erg hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit, kan bij Optoma terecht voor deze HD86, een Full HD-projector die gebruikmaakt van DLP-technologie.

DLP-projectoren met lensshift zoals de nieuwe Optoma HD86 blijven eerder een uitzondering. Nochtans is lensshift een feature die de installatie van een projector een stuk eenvoudiger maakt, aangezien het toelaat om het beeld probleemloos op de gewenste plaats te projecteren zonder het toestel te verplaatsen. De hoeveelheid verticale shift is erg redelijk (-20 tot +60 procent), maar met nauwelijks vijf procent horizontale shift is meer dan een kleine correctie niet mogelijk op dat vlak. Probeer hem horizontaal dus wel centraal voor het scherm te plaatsen. 

Omdat ook de hoeveelheid zoom beperkt is (1,25), reken je best op voorhand uit of je de correcte afstand kan aanhouden voor je gewenste schermformaat. Voor een beeldgrootte van 100 inch (254 centimeter) vertaalt zich dat in een projectie-afstand van 3,4 tot 4,3 meter. Lukt dat niet in jouw kijkruimte, dan kan je nog altijd voor een optionele short-throw of long-throw lens kiezen voor meer flexibiliteit. Die zijn wel behoorlijk duur: de pittige basisprijs van 3.999 stijgt dan naar 4.999 euro, een bedrag dat niet voor iedereen weggelegd is.

 

Geen instappertje
Die prijsstelling maakt meteen duidelijk dat deze HD86 geen toestel uit de instapklasse is. Dat blijkt ook uit de menu’s, die Optoma prima voor elkaar heeft. Het toestel beschikt ook over erg uitgebreide kalibratiemogelijkheden. Met de verlichte afstandsbediening pas je heel wat beeldopties zelfs met één toets aan; bijzonder handig als je graag en regelmatig experimenteert.

Het toestel presteert recht uit de doos prima, dus je kan het bezoek van de kalibratie-expert eventueel uitstellen tot na de eerste 1.000 speeluren. De beeldverwerking is goed, met prima resultaten voor scaling en ruisonderdrukking maar met een iets mindere score voor de-interlacing. Dat betekent concreet dat er weleens gekartelde diagonale lijnen in beeld kunnen verschijnen. De meeste Blu-ray-spelers doen het in dat opzicht echter uitstekend, dus selecteer bij films gewoon 1.080p-output op je speler om dat verschijnsel te omzeilen.

De kleuren die de Optoma HD86 op het scherm tovert zijn erg goed. Het bereik is iets groter dan de norm, zodat de kleuren net dat ietsje te fel lijken. De grijschaal is volledig vlak, op één foutje na: in 100 procent wit zit een duidelijke cyaankleurige schijn. De zwartwaarde is uitstekend, het contrast scoort prima. Bovendien blijft er voldoende zwartdetail zichtbaar.

,

Wie iets meer punch wil, kan kiezen voor ‘Dynamic Black’. Daarbij optimaliseert de projector het beeld naargelang de vereiste algemene helderheid, al gaat dat meestal ten koste van wat detail. In de ‘Cinema1’-instelling draagt het wezenlijk bij aan een levendiger beeld, in de ‘Cinema2’-stand vinden we het effect te sterk en gaat er te veel detail verloren.
 

Extra ‘Pure’-instellingen
De HD86 heeft in het ‘Pure’-menu nog een paar ‘beeldverbeteraars’ zitten: ‘PureColor’, ‘PureDetail’ en ‘PureMotion’. De eerste twee versterken de kleur en het detail, al gaat dat ook hier enigszins ten koste van een accurate weergave. ‘PureMotion’ zorgt voor een vloeiender beeld bij beweging, vrij van judder (zichtbare schokjes tijdens horizontale pans) en motion blur. De Optoma interpoleert daarvoor een aantal beelden extra, wat voor een duidelijk zichtbaar resultaat zorgt in sommige beelden. We adviseren om eerst alle ‘Pure’-instellingen uit te schakelen en ze dan één voor één weer te activeren. Op die manier kan je zelf nagaan of ze voor jou een meerwaarde hebben.

Bij de geluidsmetingen blijkt de Optoma zeker niet de stilste jongen van de klas met de lamp in ‘Bright’-mode. Gelukkig is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken: de lichtopbrengst is al ruim voldoende in de ‘Standaard’-stand, en dan valt het lawaai (29 dB) perfect binnen de grenzen van het aanvaardbare.

De Optoma HD86 levert een bijzonder zacht beeld, met veel detail en degelijke kleuren. De kleine tekortkomingen die we eerder vermeldden zijn eenvoudig weg te werken, en dan staat eigenlijk niets je kijkplezier in de weg. Of het moet de stevige adviesprijs van 3.999 euro zijn…

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.