Filmliefhebbers zijn de traditionele doelgroep voor projectors, maar ook bij grote sportevenement gaan projectoren de deur uit als zoete broodjes. Niet onlogisch, want voor liefhebbers van XXL-kijkplezier is een projector dé uitgelezen keuze. Wie erg hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit, kan bij Optoma terecht voor deze HD86, een Full HD-projector die gebruikmaakt van DLP-technologie.

DLP-projectoren met lensshift zoals de nieuwe Optoma HD86 blijven eerder een uitzondering. Nochtans is lensshift een feature die de installatie van een projector een stuk eenvoudiger maakt, aangezien het toelaat om het beeld probleemloos op de gewenste plaats te projecteren zonder het toestel te verplaatsen. De hoeveelheid verticale shift is erg redelijk (-20 tot +60 procent), maar met nauwelijks vijf procent horizontale shift is meer dan een kleine correctie niet mogelijk op dat vlak. Probeer hem horizontaal dus wel centraal voor het scherm te plaatsen. 

Omdat ook de hoeveelheid zoom beperkt is (1,25), reken je best op voorhand uit of je de correcte afstand kan aanhouden voor je gewenste schermformaat. Voor een beeldgrootte van 100 inch (254 centimeter) vertaalt zich dat in een projectie-afstand van 3,4 tot 4,3 meter. Lukt dat niet in jouw kijkruimte, dan kan je nog altijd voor een optionele short-throw of long-throw lens kiezen voor meer flexibiliteit. Die zijn wel behoorlijk duur: de pittige basisprijs van 3.999 stijgt dan naar 4.999 euro, een bedrag dat niet voor iedereen weggelegd is.

 

Geen instappertje
Die prijsstelling maakt meteen duidelijk dat deze HD86 geen toestel uit de instapklasse is. Dat blijkt ook uit de menu’s, die Optoma prima voor elkaar heeft. Het toestel beschikt ook over erg uitgebreide kalibratiemogelijkheden. Met de verlichte afstandsbediening pas je heel wat beeldopties zelfs met één toets aan; bijzonder handig als je graag en regelmatig experimenteert.

Het toestel presteert recht uit de doos prima, dus je kan het bezoek van de kalibratie-expert eventueel uitstellen tot na de eerste 1.000 speeluren. De beeldverwerking is goed, met prima resultaten voor scaling en ruisonderdrukking maar met een iets mindere score voor de-interlacing. Dat betekent concreet dat er weleens gekartelde diagonale lijnen in beeld kunnen verschijnen. De meeste Blu-ray-spelers doen het in dat opzicht echter uitstekend, dus selecteer bij films gewoon 1.080p-output op je speler om dat verschijnsel te omzeilen.

De kleuren die de Optoma HD86 op het scherm tovert zijn erg goed. Het bereik is iets groter dan de norm, zodat de kleuren net dat ietsje te fel lijken. De grijschaal is volledig vlak, op één foutje na: in 100 procent wit zit een duidelijke cyaankleurige schijn. De zwartwaarde is uitstekend, het contrast scoort prima. Bovendien blijft er voldoende zwartdetail zichtbaar.