Beeld

Review: Philips 58PFL9956H

Deze opvallende 21:9-televisie is het vlaggenschip van de huidige Philips line-up. De langgerekte beeldver- houding en hoogstaande beeldkwaliteit moeten van deze mastodont het neusje van de zalm maken voor filmliefhebbers. Denk er wel aan dat de combinatie van een 58-inch grote beelddiagonaal en 21:9-beeldverhouding zorgt voor een erg breed scherm (ongeveer even breed als een 16:9-televisie in 61-inch formaat).

De afwerking is alvast onberispelijk, en de rand en voet in zwart geborstelde metaallook zien er klasse uit. Wie het toestel aan de muur wil hangen, kan de voet overi- gens als wandbeugel gebruiken. Philips heeft werkelijk aan alles gedacht bij deze versie: de meeste aansluitingen staan naar onder of opzij gericht, en bovendien voorzag Philips hoekse cinch-connectoren voor de component videoaansluiting achteraan.

Ook de afstandsbediening is bijzonder fraai uitgevoerd in een geborstelde metaallook. De menu’s en remote zitten verder op een lijn met de andere Philips-televisies – je vindt er een aparte review van terug door hier te klikken.

De compacte remote vergt wat oefening voor je alles vlot terugvindt en de menu’s zien er misschien wat groot uit op het scherm. Toch is het gebruiksgemak van een meer dan degelijk niveau.

,

Niet alleen de beeldverhouding springt in het oog, deze Philips onderscheidt zich ook met de Full-LED- achtergrondverlichting. In tegenstelling tot de grote meerderheid van de toestellen op de markt, zit de achtergrondverlichting niet in de rand (Edge-LED) maar werkelijk achter het scherm. Bovendien kan het toestel segmenten van het beeld selectief dimmen om het contrast te verbeteren.

In ‘Cinema’-mode staat die dimmingfunctie af, wat de matige zwartwaarde verklaart. Zodra we de functie activeren is de zwartwaarde echter uitmuntend. Philips sleutelde ook aan de dimming- functie om ze minder zichtbaar en agressief te laten ingrijpen. Dat was een probleem bij het vorige model. De ‘Standaard’- en ‘Optimaal beeld’-mode zijn nu goede keuzes, en geven het beeld beduidend meer diepte.

Wie in een donkere omgeving kijkt zal heel af en toe de helderheid nog zien wijzigen, maar het stoort nauwe- lijks. Een bijzonder aangename verassing is dat deze Philips het zelfs onder overmatige kantoorverlichting heel goed doet.

De beeldverwerking is uitstekend, en toont een bijzon- der goede bewegingsscherpte. Gecombineerd met de opvallend ruime kijkhoek zit deze Philips zelfs heel wat plasmaschermen sterk op de hielen. Maar opgelet met de scherpte-instelling: die laat je beter wat zakken om zichtbare artefacten te verminderen. De kleurweergave is zeer goed. Het beeld vertoont in de ‘Cinema’-mode een iets te warme tint, maar scoort verder prima.

Voor de beeldprestaties noteren we maar één zwak punt, en dat zijn de 3D-prestaties. Het 3D-beeld is mooi, maar lijdt helaas sterk onder crosstalk-problemen. Je ziet met andere woorden regelmatig dubbele randen. Die kan je wel verminderen door de ‘3D-instelling’ op ‘minder diepte’ te zetten, maar helaas verminder je daar- door uiteraard ook het effect én het nut van 3D.

Ook op deze Philips 58PFL9956H kan je overigens met twee spelers gamen zonder de bruikbare schermop- pervlakte per speler te halveren. De bijgeleverde actieve brillen worden met een druk op de knop omgeschakeld voor deze mode. De twee bijgeleverde brillen zijn overigens licht en zitten aangenaam.

Een uitstekend punt van dit toestel is de klankweergave. Die is gespierd maar waar nodig ook verfijnd, en bovendien biedt ze een erg goede stereoscheiding. Uitstekend voor film én muziek met andere woorden. Draai je het volume helemaal open dan merk je soms wat oversturing, maar dat is niet ongewoon. Voor typisch gebruik levert deze Philips dan ook een zeer goed resultaat.

,

Van een toptoestel mag je een rijkelijke uitrusting verwachten, en in dat opzicht heeft deze Philips 58PFL9956H dan ook heel wat te bieden. De driezijdige Ambilight-verlichting die de kleur van het beeld ook op de wand achter de televisie uitsmeert doet het beeld nog groter lijken.

Naast de klassieke DVB-T/C-tuners is dit model ook uitgerust met een satelliettuner (DVB-S). Met behulp van een externe harde schijf neem je beelden van de digitale tuners op via USB. De EPG wordt geleverd via internet (tvtv.nl) of via de kabel. Voor andere internetcontent staat het Net TV-platform in, dat heel wat lokaal nieuws biedt en ook een filmaanbod (video-on-demand) via Videoland. Een volledige internetbrowser is eveneens van de partij. Om het gebruik te vergemakkelijken, kan je de smartphone-app gebruiken of sluit je een muis/toetsenbord aan via USB.

De interne mediaspeler doet het prima en ondersteunt een ruime selectie courante formaten. Ondertitels blij- ven wel problematisch: niet alleen verschijnen ze nogal klein op het scherm, de speler ondersteunt ook alleen maar een aantal externe ondertitels via USB. Interne ondertitels weergeven uit een mkv-bestand of via DLNA behoort helaas niet tot de mogelijkheden.

Een mogelijke oplossing daarvoor is ‘WiFi mediaconnect’, waarmee je draadloos het beeld van je computer op het televisiescherm tovert. Een goede optie voor mediabestanden, maar niet voor games. Er zit immers een merkbare vertraging op de weergave.

,

Waarom zou je dit model verkiezen boven de heel wat goedkopere 50PFL7956H, het andere 21:9-model van Philips dat we hier bespreken?

Het verschil zit ‘m niet alleen in het veel grotere scherm. Deze 58-incher biedt dankzij zijn ‘Full LED’- achtergrondverlichting met lokale dimming ook een beduidend beter contrast. Bovendien is de beeldver- werking beter én biedt het scherm van de duurste versie een uitstekende bewegingsscherpte. De actieve 3D-brillen bieden naar onze mening dan weer geen echte meerwaarde tegenover de passieve brillen van de 50-inch variant.

Wie echt voor 3D wil gaan, kiest dus beter de 50PFL7956H. De opmerkelijk betere audioweergave maakt dan weer wel een verschil, en afhankelijk van je kijkgewoonten kan ook de ingebouwde satelliettuner een troef zijn. Tellen we al deze verschillen bij elkaar op, dan vinden we de Philips 58PFL9956H nog steeds aan de dure kant, al haal je er wel een bijzonder fraai tv-toestel mee in huis.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.