Toon alles (6)

Natuurlijk gevoel
Het geheel voelt uitermate natuurlijk aan. Voor shots uit de heup is de opvallende handgreep erg handig. Enkel het aanzetten van de opname vraagt wat vingerbrekend werk. Jammer dat Sony geen extra record-knop voorzag aan de bovenkant van het toestel. De handgreep biedt overigens ook plaats aan de opvallend groot uitgevoerde stereomicrofoon.

Een cold- en een hotshoe bieden plaats aan accessoires zoals een gespecialiseerde richtmicrofoon (ECM-CG50, 250 euro) of een videolamp (HVL-10NH, 140 euro). Aan het uiteinde van de handgreep zit ook een uitklapbare, elektronische zoeker: handig als je batterijleven wil sparen of moet filmen in fel zonlicht. Om het accessoireverhaal af te maken vermelden we nog even dat er ingangen zijn voorzien voor een microfoon en een hoofdtelefoon.

Schieten uit de heup
Zoals reeds aangehaald voelt de videocamera in gebruik uitermate natuurlijk aan. Vooral shots uit de heup lijken erg makkelijk realiseerbaar, met dank aan de forse handgreep. De camera zelf is uiteraard niet geschikt om vanop de schouder te filmen: de elleboog van de rechterarm ondersteunen kan natuurlijk ook met de linkerhand.

Op onze testbeelden merken we wel op dat zoomen of focussen met de stelringen ook resulteert in licht bewogen beelden. Dat wordt een kwestie van oefenen, of een statief gebruiken. Manueel scherpstellen bleek tijdens onze korte testsessie ook niet meteen te resulteren in geslaagde beelden. Meer oefening zal wellicht beter kunst baren. Gelukkig werkt de autofocus wel voortreffelijk.

Bokeh
Onze experimenten met de diafragmavoorkeuzestand bleken wel succesvol. We konden zonder al te veel moeite het diafragma vergroten en een beperkte scherptediepte realiseren met de 18-200 mm lens zodat er een mooi Bokeh-effect optrad bij onze acteurs (in casu: kinderen en dieren in de zoo van Antwerpen). Dergelijke beelden zijn nagenoeg niet te realiseren met een doorsnee consumentencamera in normale omstandigheden. Bij de NEX-VG10 lukt het als vanzelf. Indrukwekkend.

We hadden ook een 16mm F2.8 objectief (SEL18F28, 250 euro) mee op zak, voorzien van een fisheyeconverter (VCL-ECF1, 150 euro). Leuk om het interieur van een kleine snoeptent mee te filmen of een overzichtshot te schieten van een kruispuntje in de dierentuin. Naast die 16mm en de 18-200mm lens is er ook de compactere 18-55mm F3.5-5.6 (SEL1855, 300 euro) beschikbaar en een converter (LA-EA1, 200 euro) die het mogelijk maakt om ook Alpha-lenzen te gebruiken op de NEX-VG10. Dat moet bij eigenaars van een Sony Alpha SLR als muziek in de oren klinken. Enige kanttekening: gebruik je zo’n converter met Alpha-lenzen, dan werkt de automatische focus niet.

gerelateerde items