Liefhebbers van vechtgames zitten de laatste tijd niet op hun honger. De nieuwste afleveringen van Street Fighter, Tekken en Mortal Kombat konden stuk voor stuk op de goedkeuring van de kenners rekenen.


Op wat visuele details na is het voor de leek niet altijd even makkelijk om een echt onderscheid te maken tussen die titels. Twee zichzelf al te ernstig nemende kemphanen gaan elkaar te lijf met precies getimede offensieve, defensieve en exotische moves.

Dat onderscheid is wel duidelijk in de SoulCalibur-games. Hier hakken of slaan de karikaturale gladiatoren immers op elkaar in met een grote variëteit aan vlijmscherp of bottenkrakend wapentuig. In SoulCalibur V volgen we nog steeds een groep onvermoeibare krijgers tijdens hun epische zoektocht naar de legendarische Soul Swords. Dat is meer dan genoeg aanleiding voor een lange reeks, alsmaar taaiere duels tegen een achtergrond van Europa ten tijde van de zeventiende eeuw.
 


Verhaal van ondergeschikt belang
Een Soul Calibur-game speel je echter niet om het verhaal. Nieuwkomers die toch in de voorgeschiedenis van deze reeks willen duiken, verwijzen we graag naar talloze fanwebsites. In de singleplayermodus ligt de nadruk in Soul Calibur V iets meer op Patroklos Alexandra dan op de andere personages.

Deze zoon van het blonde icoon uit elke voorgaande aflevering lijkt het mysterie te ontrafelen dat het lot van zijn familie onlosmakelijk verbindt met dat van de mythische zwaarden. Die singleplayermodus bestaat naar goede gewoonte uit een lange reeks duels en verweeft die met elkaar via indrukwekkende tussenfilmpjes die het plot vooruit stuwen.

Die tussenscènes zijn stijlvol afgewerkt en lopen - ook al naar goede gewoonte - over van zichzelf altijd ietwat te ernstig nemend machismo en drama. Zo hoort dat bij dit genre. Het schetst de achtergrond, karaktertrekken en motivatie van oude en nieuwe karakters, maar bovenal zet het de toon voor het volgende gevecht.

En heb je het eenmaal gezien, dan kun je die aanloop met een druk op de knop wegzappen en begint het aftellen naar je vechtpartij meteen.