Toon alles (7)

Ieder zijn of haar stijl
En daar gaat het er snoeihard aan toe. Elk van de twee dozijn bekende en gloednieuwe personages beschikt over zijn of haar unieke wapen(s) met bijhorende vechtstijl. Dat maakt dat geen twee tegenstanders dezelfde zijn.

Het mooie aan SoulCalibur is dat de singleplayermodus, zowel in de campagnemodus als in de versuspartijtjes tegen computergestuurde opponenten, je met een minimum aan oefening al een kans op de overwinning geeft. Je hebt de gameplay in geen tijd in de vingers, maar dat is pas het begin van een lange, intense klim naar het echte meesterschap. Precies omdat alle deelnemers hun eigen moves naar de arena brengen, duurt het niet lang vooraleer je daar een handvol persoonlijke favorieten uit hebt geselecteerd van wie de speelstijl je het beste ligt.

Net zoals zijn voorgangers schittert ook SoulCalibur V door zijn vlot reagerende besturing. Die stelt je in staat om gepast snel inkomende aanvallen te blokkeren, met een zijstap te ontwijken en die vervolgens naadloos om te zetten in een vernietigend offensief.
 


Tactiek een must
De tijd dat je in een vechtgame de partij kon winnen met hersenloos knoppenrammen is al lang voorbij. Tactiek is een must geworden en in SoulCalibur V is dat niet anders. Alleen wie gepast gebruikmaakt van de zwakke punten van zijn tegenstander en de kracht van de eigen gladiator zal de ronde naar zijn of haar hand kunnen zetten. Voor elke aanval bestaat er een counter en elk blokkering kan omzeild worden. Misschien niet elke keer of zonder enig tactisch vooruitdenken, maar het kan wel.

Het deelnemersveld telt een paar oude bekenden aangevuld met nieuw bloed, netjes verdeeld over de voor dit genre onvermijdelijke voluptueuze babes, norse macho’s en vervaarlijke mutanten. Een vechtgame staat of valt met het precies uitbalanceren van de aanvals- en countermoves van elk personage en SoulCalibur V doet nagenoeg perfect.

Elke krijger valt te verslaan met elke andere. De computergestuurde opponenten bieden behoorlijk wat weerstand, maar zoals dat in elke goede vechtgame het geval is, wordt de ervaring er dubbel zo intens op wanneer je het opneemt tegen een andere speler. Het maakt daarbij niet uit of die naast je in de zetel zit of aan de andere kant van je internetverbinding.

Veel revolutionaire vernieuwing tegenover de voorgaande edities hoef je in deze nummer vijf niet te verwachten, maar de fans zullen elke extra en verfijning met open armen ontvangen.
 

2/2
gerelateerde items