Wij konden al van het eerste uur Stievie uitproberen, wat leidde tot ons eerste review. Die dateert alweer van begin maart, wat maar aangeeft hoelang deze app in een testfase is blijven steken. Ondertussen zijn we zes maanden verder, en nu pas kan iedereen de app downloaden en ook gebruiken.

Het goede nieuws is dat de mensen achter Stievie de kritiek op de test-app ter harte hebben genomen. Het moet daarbij gezegd worden dat zelfs de allereerste semi-publieke testversie behoorlijk goed in orde was. Op de werking van de app zelf hadden wij eigenlijk weinig aan te merken, wel op het achterliggende concept.

Uitgesteld kijken is namelijk iets dat Belgen maar vrij laat mogen proeven. In andere Europese landen zijn omroepen veel eerder op de kar gesprongen. Het Verenigde Koninkrijk en Nederland hebben bijvoorbeeld beide een mooi uitgewerkt aanbod. Bij de Britten weliswaar gefragmenteerd: de iPlayer biedt alleen de catalogus van de BBC-zenders aan, voor de commerciële zenders zoals ITV moet je weer bij andere apps zijn. In Nederland biedt Uitzending Gemist wel programma's van verschillende zenders - zolang die zenders tot de publieke omroepen behoren.

Wat Stievie toch een beetje uniek maakt, is dat de app een samenwerkingsverband is tussen de VRT, VMMA en SBS. Ondanks regelmatige publieke gewauwel over een pax media lusten die drie elkaar niet echt, en toch… Gelukkig keek het drietal voorbije hun geschillen en zorgden ze er wel voor dat je in deze app programma's van een indrukwekkend aantal zenders (10!) kan bekijken.

Dat is al meteen een eerste belangrijk pluspunt van Stievie: het aanbod omvat nagenoeg alle relevante zenders in Vlaanderen. Je kan die allemaal bekijken zonder te beschikken over een traditioneel tv-abonnement. En dat is meteen een groot verschil met bhaalu, de eveneens recent gelanceerde cloud-tv.