In 1962 richtten vier jongelui uit Liverpool een groepje op. 'The Beatles', noemden ze zichzelf, en de rest is geschiedenis. En wat voor geschiedenis...

The Beatles verkochten tot op heden meer dan één miljard platen en cd’s, en slaagden er in 1964 zelfs in om zomaar eventjes twaalf hitsingles tegelijk in de ‘Billboard Hot 100’-hitlijst te smokkelen, waaronder de vijf eerste plaatsen. Geen enkele andere zanger(es) of groep heeft hen dat ooit nagedaan. Nee, ook niet The Rolling Stones, Prince, Michael Jackson of Madonna.

Beatlemania
Over naar 2009. Na vier jaar schaaf- en restauratiewerk aan de originele Beatles-masters in de beroemde Abbey Road Studio’s, wordt het volledige oeuvre van The Fab Four onder de benaming Remasters op de mensheid losgelaten. Tegelijk wordt een enorme marketingmachine op gang getrokken om de ‘Beatlemania’ maximaal te exploiteren.

Tegen de introductiedatum – 09/09/09 – ontstaan taferelen die doen denken aan de introductie van de eerste iPhone. Mensen gaan midden in de nacht postvatten voor de winkel, om er zeker van te zijn dat ze de ‘Remasters’ te pakken krijgen. Zelfs op het nationale tv- en radionieuws wordt de release uitvoerig toegelicht, toch ook niet bepaald een alledaags item in het journaal.

Om maar te zeggen dat The Beatles schijnbaar nog heel wat kunnen losmaken, ook al is het al van 1969 geleden dat ze hun laatste, echte album (Abbey Road) uitbrachten.

De Boxsets
Maar waar hebben we het hier nu concreet over? Om te beginnen worden er twee Remasters-boxen aangeboden, een Stereobox en een Monobox. Die eerste haal je in huis voor 250 euro, voor de tweede moet je 300 euro ophoesten.
 


De Stereobox bevat het volledige studio-oeuvre van The Beatles – goed voor 12 albums – plus twee verzamelalbums, Past Masters Vol. I en II, die hier als één dubbel-cd worden aangeboden. Ook het Magical Mystery Tour-album krijg je erbij.

Als je de box wat teveel van het goede vindt, kan je elk van de veertien albums gelukkig ook los aanschaffen. Je moet het dan wel zonder de fraaie, zwarte doos stellen en ook de dvd waarop een aantal minidocumentaires staan krijg je dan niet in je bezit. Die staan echter ook in Quicktime-formaat op de albums van de eerste persing, zodat je ze alsnog op een pc of mac kan bekijken.

Elke individuele cd is verpakt in een hoesje met de originele album art – voor de puristen: de Engelse versie – en komt met een boekje waarin zowel de originele liner notes als nieuwe commentaren te lezen zijn, afgewisseld met sfeervolle, zeldzame beelden. Ja, iemand heeft hier aardig wat tijd aan besteed.