Beeld

Review: Thomson Universal Remote 10-in-1

Universele afstandsbedieningen maken het leven een stuk makkelijker in de digitale woonkamer, maar goedkoop zijn ze meestal niet. De Universal Remote 10-in-1 van Thomson houdt het prijskaartje echter onder de kaap van 100 euro. Veel waar voor je geld?

Voor een adviesprijs van amper 98,99 euro lijkt Thomsons ‘Roc10509 Lcd Universal Remote 10-in-1’ heel wat in huis te hebben. De onbetwiste blikvanger bij deze universele afstandsbediening is het verlichte lcd-kleurenschermpje dat een groot deel van de bovenkant inpalmt.

Niet alleen de navigatie doorheen de menu’s gebeurt via dat scherm, je kan er ook favorietenlijsten mee bekijken van tv-zenders die je vaak bekijkt. Door het logo van het tv-station te selecteren schakel je dan over naar de juiste zender. Verder kan je meerdere commando’s bundelen in macro’s zodat ze met één druk op de knop uitgevoerd worden.

Waar duurdere remotes vaak over een touchscreen beschikken, maakt deze Thomson gewoon gebruik van klassieke toetsen. En dat zijn er heel wat: naast de keuzetoetsen die naast het scherm staan opgesteld, zitten er nog 33 andere toetsen op de remote. Centraal staat een multifunctionele D-pad, die aan beide zijden geflankeerd wordt door plus- en mintoetsen voor het volume en de kanaalkeuze.

De Thomson ligt goed in de hand. De remote is vrij dik, maar weegt niet overdreven veel. Op de afwerking valt weinig aan te merken, al voelt de respons van de toetsen niet over het hele klavier uniform aan.

Met vallen en opstaan
De bruikbaarheid van een universele afstandsbediening staat of valt met het gebruiksgemak, en dat begint bij het invoeren van de codes voor de randapparatuur die je wil bedienen.

De Thomson gaat alleszins vlot van start: zodra we de vier bijgeleverde AAA-batterijen in het toestel hebben geplaatst, neemt de ingebouwde wizard ons bij de hand. Er zijn zes taalkeuzes voor de menu’s, maar Nederlands is daar spijtig genoeg niet bij.

We proberen eerst een wat oudere Panasonic-tv aan de praat te krijgen. Ook dat gaat vlot: je duidt de merknaam van je toestel aan, waarna je een aantal keer op de power-knop duwt tot het tv-toestel reageert. In ons geval is het van de eerste keer raak.
 
Daarna krijgen we de kans om de werking van de toetsen even te testen. De hoofdfuncties van ons toestel blijken te werken, zodat we van kanaal kunnen wisselen, het volume aanpassen en de beeldverhouding kunnen instellen. Vreemd genoeg blijkt de 0-toets niet te werken, en krijgen we ook geen toegang tot teletekst, de av-ingangen en de menu’s.
 

Dat is niet onoverkomelijk, aangezien de Thomson ook over een leerfunctie beschikt waarmee de remote codes van andere afstandsbedieningen kan overnemen. Functies aanleren doe je toets per toets, waarbij je de aan te leren functies vrij aan toetsen op de universele remote kan toewijzen.

Een heel karweitje in sommige gevallen, maar nadat we de procedure doorlopen hebben werken de meeste functies zoals verwacht. Alleen de 0-toets van ons tv-toestel krijgen we maar niet correct aan de praat, ook na ettelijke pogingen. Bizar.

,

Ook bij andere toestellen merken we dat de ingebouwde codes en leerfunctie een geval van hit-and-miss zijn: soms werkt een toestel nagenoeg meteen foutloos, maar in enkele gevallen is er ook echt geen beweging te krijgen in een apparaat. Onze vrij recente NAD C565BEE cd-speler konden we niet eens aan- of uitzetten met de Thomson.

Veel veranderen aan de compatibiliteit met randapparatuur kan je overigens niet, aangezien er geen manier is om de codes te updaten. Er is immers geen usb-verbinding of ingebouwde modem aanwezig. Je kan dus alleen maar hopen dat het goed gaat bij jouw toestellen.

Macro’s en logo’s
Zodra we onze randapparaten hebben geprogrammeerd in de remote; gaan we aan de slag met de meer geavanceerde functies. Het programmeren van macro’s verloopt volgens de verwachtingen: het ingeven van de reeks handelingen die je wil bundelen in een macro is tijdrovend, maar het werkt wel. Het is de tijdsinvestering alleszins waard als je een complexere set-up in huis hebt.

Dezelfde bevinding gaat op bij het toewijzen van tv-icoontjes aan de lijst met onze favoriete tv-kanalen, al is deze bezigheid nog tijdsintensiever. Door de 155 pagina’s met tv-logo’s scrollen doe je niet voor de lol, vooral omdat de logo’s ook niet altijd even logisch gegroepeerd zijn.

En ook hier speelt het gebrek aan updatemogemlijkheden de Thomson weer parten: nieuwe of ontbrekende logo’s kunnen niet zomaar toegevoegd worden. Best vervelend, aangezien we niet alle zendericoontjes terugvonden waar we naar op zoek gingen. In een enkel geval kwamen we ook een verouderd logo tegen.

Gemengde gevoelens
Eens alles geprogrammeerd is en werkt, is het echter wel plezierig zappen met de Thomson Universal Remote 10-in-1. De juiste functies en toetsen terugvinden verloopt redelijk vlot, en het schermpje is een genot om naar te kijken.

Maar omdat we niet alle functies van onze originele remotes konden invoeren in de Thomson, kunnen we onze verzameling afstandsbedieningen niet defitinief opbergen. Af en toe even teruggrijpen naar de originele remote is dan de boodschap, en dat vergalt de pret toch enigszins.

Al bij al vinden we de kennismaking met de Thomson Roc10509 Lcd Universal Remote 10-in-1 eerder teleurstellend. Het prijskaartje, de uitgebreide featurelijst en het kleurenschermpje zijn erg aantrekkelijk, maar de programmering en compatibiliteit zijn duidelijk voor verbetering vatbaar. Ook het gebrek aan updatemogelijkheden is een minpunt. Of je daarmee kan leven voor deze budgetprijs moet je zelf beslissen. De alternatieven die vergelijkbare functies bieden en wel probleemloos werken zijn alleszins fors duurder…

THOMSON UNIVERSAL REMOTE 10-IN-1: SPECIFICATIES
Wat: universele IR-remote
Bediening: tot 10 toestellen
Programmeren: voorgeprogrammeerde codes, leerfunctie
Blikvangers: lcd-kleurenscherm, weergave tv-zendericoontjes, favorietenlijst, macro’s
Voeding: 4x AAA-batterij (meegeleverd)
Adviesprijs: 98,99 euro
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.