Nagenoeg iedereen vindt het gebruiksgemak van de iPod geweldig. Over de geluidskwaliteit bestaat echter minder eensgezindheid. High-end audiospecialist Wadia heeft daar een oplossing voor, met de ultieme iPod-dock: de 170i Transport .Vooral vanuit audiofiele hoek wordt er nogal eens neergekeken op de geluidskwaliteit van de iPod. De DAC (die de digitale datastroom omzet naar een analoog signaal) en de ingebouwde versterking zouden immers van minderwaardige kwaliteit zijn.

Als je die componenten vergelijkt met de onderdelen die je terugvindt in hoogwaardige cd-spelers en versterkers met forsere prijskaartjes, dan gaat die stelling inderdaad op. Tot enige tijd terug liet Apple niet toe om die interne DAC te omzeilen… tot Wadia voor de deur stond.

Dit merk met naam en faam in de high-end wereld kreeg wél toegang tot de code die nodig is om een onbewerkte, digitale gegevensstroom uit de iPod te puren. Zo zag de 170i Transport het levenslicht, de eerste iPod-dock met een digitale uitgang.

Kwestie van niveau’s
Voor alle duidelijkheid: uit dit apparaat zelf weerklinkt geen enkele noot. De digitale audio-uitgang van de Wadia stuurt alleen maar de digitale gegevensstroom uit de iPod naar een externe DAC, die de nullen en eentjes omzet naar een analoog stereosignaal dat de versterker en luidsprekers lusten.

En daar zit ’m juist de sterkte. Je tilt de geluidskwaliteit van je iPod naar het niveau van de rest van je keten. Of anders bekeken: je krikt het gebruiksgemak en de afspeelmogelijkheden van je muziekset op tot het niveau dat de iPod je biedt.
 

Minimalisme troef
In ons geval docken we een 160GB iPod Classic in de 170i Transport, die digitaal gelinkt wordt aan een degelijke av-receiver. Jek an natuurlijk net zo goed voor een nog betere oplossing kiezen, bijvoorbeeld in de vorm van een externe DAC. Maar welke aanpak je ook verkiest, het resultaat is een gebruiksvriendelijke, hoogwaardige audioserver voor eindeloos muziekplezier.

Toegegeven, de bedieningsmogelijkheden van de iPod zijn minimaal eens hij gedockt is: de bijgeleverde afstandsbediening laat enkel toe om nummers te skippen, pauzeren of de muziek te stoppen.

Via de component video-uitgang kan je wel videofilmpjes vanaf de iPod afspelen maar geen menu’s tonen, laat staan ze bedienen. Jammer! Die mogelijkheid, of een afstandsbediening met volledige iPod-functionaliteit en een ingebouwd scherm, zouden van de 170i Transport een perfecte én betaalbare muziekserver maken.

Want het prijskaartje is – in relatieve termen – echt wel spectaculair te noemen. Voor goed 400 euro haal je immers een elegante iPod-oplossing in huis die geen compromissen maakt op het vlak van geluidskwaliteit. Iets wat zelfs bij de grootste iPod-criticasters als muziek in de oren moet klinken.