In China worden niet alleen toestellen geproduceerd ‘in opdracht van’. Ook de lokale merken hebben heel wat moois te bieden voor hifiliefhebbers, en dat voor een zacht prijsje. Uit het aanbod van Yarland plukten we de P100SA ‘09, een hoofdtelefoonversterker met vacuümbuizen.

De Chinese industrie heeft z’n kunnen al uitgebreid bewezen bij de productie van elektronica. In opdracht van bekende Westerse merken worden in het Verre Oosten immers al jaren onderdelen en toestellen gefabriceerd. Niet alleen de lage productiekosten maken China aantrekkelijk voor fabrikanten, ook de snelheid, efficiëntie en het vakmanschap van de lokale nijverheid mogen gezien worden.

Maar recent is er een nieuwe dynamiek op gang gekomen in China: meer en meer lokale bedrijfjes zetten nu ook eigen producten in de markt. Geen klakkeloze kopieën van Westerse ontwerpen, maar eigen designs die ambitieus voor de dag komen. Die toestellen vinden nu ook met mondjesmaat hun weg naar Europa.

Eén van de merken die naar de gunst van Europese kopers dingt is Yarland, een fabrikant die in de weer is met buizenontwerpen. Met het Nederlandse Crafty heeft het merk een Europese distributeur waarbij de producten ook rechtstreeks besteld kunnen worden. Wij bekijken en beluisteren de meest recente versie van de Yarland P100SA hoofdtelefoonversterker, een imposante verschijning die veel waar wil bieden voor een relatief bescheiden prijs.
 

Op maat van Europa
De P100SA die door Crafty verdeeld wordt in onze contreien, is een versie die enkele aanpassingen onderging voor de EU-markt. Dat uit zich onder meer in een sterk verbeterde voeding, ‘Clarity Cap SA’ koppelcondensatoren, degelijke ingangen en een betere afscherming.

De logica achter de benamingen van de toestellen is echter wel op Chinese leest geschoeid. Ons gloednieuw testtoestel is immers een ‘2009 version’, een model van vorig jaar zou je denken. Maar dat blijkt niet het geval. Yarland beschouwt die aanduiding louter als een versienummer, niet als een echte jaargang. De ‘2009’ in de naam geeft dus alleen aan dat het om een verbeterd ontwerp gaat tegenover de ‘2008 version’. Rare jongens, die Chinezen…