Redactie

Review: Yarland P100SA ’09

In China worden niet alleen toestellen geproduceerd ‘in opdracht van’. Ook de lokale merken hebben heel wat moois te bieden voor hifiliefhebbers, en dat voor een zacht prijsje. Uit het aanbod van Yarland plukten we de P100SA ‘09, een hoofdtelefoonversterker met vacuümbuizen.

De Chinese industrie heeft z’n kunnen al uitgebreid bewezen bij de productie van elektronica. In opdracht van bekende Westerse merken worden in het Verre Oosten immers al jaren onderdelen en toestellen gefabriceerd. Niet alleen de lage productiekosten maken China aantrekkelijk voor fabrikanten, ook de snelheid, efficiëntie en het vakmanschap van de lokale nijverheid mogen gezien worden.

Maar recent is er een nieuwe dynamiek op gang gekomen in China: meer en meer lokale bedrijfjes zetten nu ook eigen producten in de markt. Geen klakkeloze kopieën van Westerse ontwerpen, maar eigen designs die ambitieus voor de dag komen. Die toestellen vinden nu ook met mondjesmaat hun weg naar Europa.

Eén van de merken die naar de gunst van Europese kopers dingt is Yarland, een fabrikant die in de weer is met buizenontwerpen. Met het Nederlandse Crafty heeft het merk een Europese distributeur waarbij de producten ook rechtstreeks besteld kunnen worden. Wij bekijken en beluisteren de meest recente versie van de Yarland P100SA hoofdtelefoonversterker, een imposante verschijning die veel waar wil bieden voor een relatief bescheiden prijs.
 

Op maat van Europa
De P100SA die door Crafty verdeeld wordt in onze contreien, is een versie die enkele aanpassingen onderging voor de EU-markt. Dat uit zich onder meer in een sterk verbeterde voeding, ‘Clarity Cap SA’ koppelcondensatoren, degelijke ingangen en een betere afscherming.

De logica achter de benamingen van de toestellen is echter wel op Chinese leest geschoeid. Ons gloednieuw testtoestel is immers een ‘2009 version’, een model van vorig jaar zou je denken. Maar dat blijkt niet het geval. Yarland beschouwt die aanduiding louter als een versienummer, niet als een echte jaargang. De ‘2009’ in de naam geeft dus alleen aan dat het om een verbeterd ontwerp gaat tegenover de ‘2008 version’. Rare jongens, die Chinezen…

,

Fraai retrodesign
Hoofdtelefoonversterkers zijn meestal geen al te grote toestellen, dus kijken we behoorlijk verrast op wanneer een grote kartonnen doos op de redactie arriveert.

Zodra we ze openen wordt ons duidelijk waarom: de Yarland P100SA is bepaald geen compact toestel. De afmetingen kunnen wedijveren met een geïntegreerde transistorversterker uit de instapklasse, en ook het gewicht van zo’n 8 kilogram gaat niet onopgemerkt voorbij.

Het front wordt beheerst door een glossy afgewerkt houten paneel dat voor een erg fraaie retrolook zorgt, terwijl de behuizing in mat zwart is afgewerkt. Een uitzonderlijk mooie verschijning, die er heel wat duurder uitziet dan het prijskaartje van 379 euro doet vermoeden.

Op de afwerking valt bitter weinig aan te merken: de Yarland zit echt oerdegelijk in elkaar. Alleen de inscripties bij de impedantieknop zijn onder een hoek wat moeilijker leesbaar door het kleine contrast tussen de belettering en de houtkleur.

Vooraan zien we één hoofdtelefooningang en twee grote draaiknoppen: één voor het volume, één voor de in vijf stappen instelbare uitgangsimpedantie (van 16 tot 300 Ohm). Achteraan zit een stel cinch-ingangen, die je met een bron of de tape-uitgang van een versterker verbindt. We hadden alleen graag nog een cinch-uitgang gezien, maar die ontbreekt.

 

Onzichtbare buizen
De vacuümbuizen – twee 6N3 voorbuizen en twee EL84 eindbuizen – zijn niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Ze zitten in de behuizing, horizontaal gemonteerd op een PCB-bordje. Daardoor zitten ze veilig afgeschermd voor de buitenwereld, maar zijn ze wel moeilijker bereikbaar voor buizenwissels.

Op zich is dat niet zo’n probleem: de buizen horen het zo’n 5.000 uur vol te houden en de biasregeling wordt automatisch bijgesteld. Wie wil experimenten met andere buizen, wacht daar trouwens beter even mee tot de garantieperiode van de versterker erop zit. Door het toestel eigenhandig te openen verbreek je de garantie immers.

Ventilatiegleuven aan de bovenkant van het toestel zorgen voor de warmteafvoer. Je houdt de bovenkant van de P100SA dus best vrij; buizen genereren immers behoorlijk wat warmte. De behuizing zelf wordt trouwens nooit gevaarlijk heet, wat het beste doet vermoeden voor de levensduur van de elektronica.

Verleidelijke sound
De klankmatige kant van de Yarland P100SA ’09 sluit mooi aan bij de looks: de warme, haast vriendelijke sound die zo vaak met buizen wordt geassocieerd tekent duidelijk present. Vooral het middengebied trekt meteen de aandacht, en dan met name bij stemmen, blazers en akoestische gitaren.

De Yarland lijkt ze wat verleidelijker voor te stellen dan de meeste transistorversterkers in deze prijsklasse, terwijl scherpe kantjes of slissende s’en in de zanglijnen compleet afwezig zijn. De weergave is lekker transparant maar minder doordrongen van detail in vergelijking met de betere transistorversterkers in deze prijsklasse, al wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de brede soundstage en een royale portie verleiding.

,

Met impact
Buizenversterkers hebben een reputatie voor een minder sterke laagweergave, maar daar merken we bij de P100SA weinig van. Toegegeven, de pure impact ligt wat lager dan bij de Lehmann Audio Black Cube Linear die we samen met de Yarland in test hebben, maar aan een laagfundament is er echt geen gebrek wanneer je deze Yarland koppelt aan een hoofdtelefoon die zelf een goede laagweergave garandeert. In combinatie met bijvoorbeeld een Grado GS1000i en PS1000 zien we alvast geen reden tot klagen.

In het hoog komt de P100SA net iets minder smooth voor de dag dan we gehoopt hadden. Onaangenaam klinkt het zeker niet, maar op dit vlak is er toch nog wat ruimte voor verbetering – betere buizen kunnen hier waarschijnlijk het verschil maken. De hoge tonen lijken ook subtiel afgefilterd te worden, wat de relaxte weergave deels verklaart.

Ruisloos en krachtig
Mooi is dat deze Yarland P100 geen hinder ondervindt van ruis, iets wat weleens een probleem wil zijn bij betaalbare buizenversterkers. Als er geen muziek speelt en de volumeknop de 12-uur-stand nadert, wordt er weliswaar een spoortje ruis hoorbaar door onze Beyerdynamic DT-990 (250 Ohm), maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra er muziek speelt. Bij laagohmige hoofdtelefoons – bijvoorbeeld bij de Grado PS1000 en GS1000i (32 Ohm) – merk je de ruis iets sneller, maar ook hier alleen als er geen muzieksignaal door de versterker gaat.

De volumeregelaar hebben we trouwens nooit ver opengedraaid bij onze test; zelfs met een ‘moeilijke’ hoofdtelefoon zoals de Beyerdynamic T1 (600 Ohm) wordt het aantal decibels dan teveel van het goede. Aan power is er dus bepaald geen gebrek bij de Yarland.
 

Conclusie
Een erg leuke instap in de buizenwereld, deze Yarland P100SA ‘09. Hij heeft ontegensprekelijk heel wat kwaliteiten in huis, zelfs meer dan je van een buizenversterker in dit prijssegment mag verwachten.

De bouwkwaliteit is indrukwekkend, de afwerking onberispelijk en het design ziet er fantastisch uit. Tel daar de verleidelijke sound bij, en je hebt een recept voor succes.

Natuurlijk is de P100 niet perfect, maar dat verwachten we ook niet in dit prijssegment. Een set betere buizen zet je waarschijnlijk al een heel eind op weg om de kleine kritiekpuntjes grotendeels weg te werken. Meteen ook een uniek aspect aan buizenversterkers: het toestel kan met je meegroeien door de tijd.

Maar ook in standaardtrim is de Yarland een erg aantrekkelijke machine, zeker als we het prijskaartje in het achterhoofd houden. Veel waar voor je geld, noemen ze dat.

Prijs: 379 euro (april 2010)
Distributie: Crafty

IN HET KORT:
+ Afwerking, constructiekwaliteit, design
+ Verleidelijk middengebied
+ Aanpasbare impedantie
+ Powerhouse
+ Koopje

– Hoog kan beter
– Buizenwissels minder praktisch
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.