Redactie

Ruim 9 miljoen digitale liedjes verkocht in 2007

Het aantal in ons land verkochte digitale nummers is in 2007 met de helft gestegen ten opzichte van 2006. Toch zijn er volgens IFPI voor elk betaald nummer twintig illegale exemplaren in omloop.

Het legaal downloaden van muzieknummers bracht in België 8,5 miljoen euro op. Dat komt neer op in totaal 9,2 miljoen digitale liedjes. Vooral losse tracks deden het goed.

De downloadcijfers zijn positief, maar dat wil niet zeggen dat artiesten geen last meer hebben van illegale downloads. "Digitale omzet maakt iets goed, maar niet alles." Dat zegt Olivier Maeterlinck, directeur van IFPI België, de organisatie die de muziek- en videosector in ons land vertegenwoordigt. "Voor elk legaal gedownload nummer zijn er nog steeds twintig illegale versies in omloop."

Het digitaal aanbieden van muziek is het afgelopen jaar verder doorgebroken, iets wat bovenstaande cijfers bevestigen. Ondertussen biedt niet alleen het alom gekende iTunes digitale muziek in België aan. In totaal zijn er zeventien downloaddiensten beschikbaar. De bestverkopende Belgische artiesten op het internet in het voorbije jaar waren de Fixkes. In totaal verkochten ze net geen vijftigduizend nummers. Voor die prestatie ontvingen ze vandaag de Download Award uit handen van Sabine Laruelle, federaal minister van Economie.

De enige digitale cijfers die weinig spectaculair stijgen, zijn die van de beltonen. Deze brachten het afgelopen jaar 4,7 miljoen euro op, slechts één procent meer dan vorig jaar. Toch is dat resultaat niet verrassend. "Beltonen zijn het afgelopen jaar een paar keer negatief in het nieuws geweest met de abonnementenpolitiek", zegt Maeterlinck. Bovendien zijn er steeds meer gsm’s die muziek afspelen. "Waarom zou je dan nog drie of vier euro betalen voor een beltoon of een deel van een nummer als je voor minder geld het volledige nummer kunt afhalen?" Aldus Maeterlinck.

ISP’s verantwoordelijk
Naast een uitgebreid aanbod van legale muziekdiensten, moet de strijd tegen piraterij in 2008 doorgaan volgens IFPI België. Een doorgedreven samenwerking met de internetproviders is daarom noodzakelijk. Het plan Ollivennes, waarbij providers in Frankrijk meewerken om illegale downloaders te vinden, kan dan ook op veel sympathie rekenen bij hen. Toch is het wachten op de rechtszaak tussen Sabam en Scarlet voor een soortgelijk model in België kan verschijnen.

Een volledige overschakeling naar digitale muziek ziet IFPI nog niet meteen gebeuren. "Het is vooral belangrijk dat er keuze is", zegt Maeterlinck. "Ik ben voorstander van alles wat legale downloads kan stimuleren." Zelf vindt hij Radiohead daarbij een mooi voorbeeld. De groep bood zijn laatste album op verschillende manieren aan, waaronder een downloadmogelijkheid waarbij fans zelf hun prijs mochten bepalen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.