Sabam zit in een lastig parket. Het wil geen individuele mensen vervolgen die illegaal downloaden, maar evenmin wil het toekijken hoe de muzieksector geld verliest aan piraterij.Vorige week pleitte de auteursrechtenorganisatie ervoor dat internetproviders geld aan Sabam zouden storten ter compensatie van de verloren inkomsten uit muziekpiraterij via het internet. In ruil zou Sabam de downloaders met rust laten.

Een opmerkelijke uitspraak, alleen al omdat Sabam nooit op de huis-, tuin- en keukenpiraat jaagt. “Dat is inderdaad niet het doel”, zegt woordvoerder Thierry Dachelet. “Maar het is wel al gebeurd dat we samen met andere rechthebbenden opdagen.” In praktijk gaat het hier om grote invallen, bijvoorbeeld door de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), waar Sabam zich dan bij aansluit.
 

'Net als een autoverzekering'
Als Sabam niet zelf op piraten jaagt, heeft het dan misschien plannen om dat te gaan doen? “Neen”, gaat Dachelet verder. “Wat men gewoon moet begrijpen is dat vandaag een aantal mensen in overtreding zijn.” Tegelijkertijd zegt Sabam dat bepaalde providers hun abonnementen net promoten door subtiel te benadrukken dat je er veel mee kan downloaden.

Een andere vraag is of gratis gedownloade muziek plots legaal wordt als providers een heffing gaan betalen. Dat is echter niet het geval. “Ik begrijp die vraag," zegt Dachelet, “maar het is zoals een verzekering van je auto. Wie geen ongeval krijgt, betaalt ook voor iets wat hij niet krijgt.” Het is dus meer een soort akkoord waarbij de providers betalen en Sabam vervolgens een oogje dichtknijpt voor het gedrag van de internetters.
 

Andere optie: filters
Als er geen akkoord met providers mogelijk is, en Sabam niet zelf overtreders gaat opsporen en aanklagen (zoals in de VS wel gebeurt), dan denkt de auteursrechtenorganisatie aan filtering. Een strijd die het al jaren geleden aanging met een rechtszaak tegen provider Tiscali (later overgenomen door Scarlet, dat op zijn beurt een dochter van Belgacom werd).