Al na vijf minuten in de persconferentie stond hij al op het scherm. Een stijlvolle roestvrij stalen horloge met een relatief klein kleurenscherm. Geen exotisch flexibel AMOLED-scherm, gewoon een klassiek scherm. Ontgoocheld? Niet bepaald.
 

Beetje elegant

Vooraf had ik Samsung geen cent gegeven dat ze zo’n ‘smartwatch’ mooi konden maken, zonder flexibel AMOLED-scherm. Na het kijken van de presentatie en een ‘arms-on’ test, moet ik mijn mening toch lichtjes herzien. Toegegeven, het is geen superslank toestel dat je amper om je pols ziet. Je ziet de Galaxy Gear duidelijk, maar omdat hij zo elegant is uitgevoerd, valt het allemaal wel mee.

Blijft het geeky? Toch wel, maar de drempel ligt alleszins lager dan ik eerder had verwacht. De Gear is letterlijk een verlengstuk van je Galaxy smartphone. Inkomende telefoontjes kan je opnemen, je alarm instellen, berichten lezen, etc.
 

Slimme gestures

Hoe werkt het allemaal? Je swipet van links naar rechts doorheen de items, en tikt op het scherm om verder in het menu te gaan. Om terug te keren naar het hoofdmenu, sleep je van boven naar beneden.

Daarnaast snapt je smartphone ook wat je met je Galaxy Gear doet. Wanneer je een mailtje binnen krijgt, kan je op je Gear aantikken wie er iets heeft gestuurd. Neem daarna je smartphone uit je zak, en het mailtje is automatisch al geopend. Hetzelfde met je kalender, contacten of weerverslag.
 

Memographer

Samsung is gek op marketingtermen, maar de Memographer slaat werkelijk alles. Hiermee bedoelen ze de geïntegreerde 1,9 megapixelcamera aan de voorkant van de Gear. Met een eenvoudige sleepbeweging naar boven open je onmiddellijk de camera app, en kan je direct foto’s trekken. De kwaliteit is een pak slechter dan die van je smartphone, maar wanneer tijd belangrijk is, heb je liever één foto dan geen. Afwachten wat dit van invloed heeft op privacy.

Je kan de genomen foto’s en filmpjes ineens delen met iedereen, op de Gear zelf. Je sociale netwerken zullen dus nog gevulder geraken, al dan niet met slechte kwaliteitsfoto’s.