Wie in Berlijn arriveert op de Tegel-luchthaven wordt bij het verlaten onmiddellijk geconfronteerd met een enorme Samsung opstelling. Als het IFA is, dan lijkt het wel of heel de stad door Samsung is overgenomen.

De Koreaanse consumentenelektronicafabrikant is ook bijzonder zichtbaar aanwezig in andere delen van Berlijn. Op de Potzdammer Platz bijvoorbeeld, bejubelt een reuzespandoek de deugden van SUHD.

 

Samsung - Speakers from Redactie Xingo on Vimeo.

Sinds vorig jaar zijn de Messegelände van Berlijn weer wat groter geworden. Met de City Cube is er aan de zuidkant een enorme hal bijgekomen, goed voor twee extra verdiepingen van elk 6.015m². Samsung nam vorig jaar onmiddellijk de volledige tweede verdieping in beslag, en ook dit jaar was dat het geval. Daarmee pronkt Samsung met de grootste stand van de beurs.

Wie er nog even aan moet herinnerd worden hoe groot Samsung eigenlijk is: de voorbije vijf jaar verkocht Samsung meer dan 530 miljoen producten in Europa via meer dan 100.000 winkels. In 40 procent van de Europese huishoudens staat een Samsung-tv, en in 60 procent vind je een Samsung-smartphone.  Daarmee is Samsung in beide markten de Europese leider.

Wie zich op de Samsung-stand waagt, begrijpt snel waarom zoveel oppervlakte noodzakelijk is. Een enorm kunstwerk van metaal en SUHD televisies siert de ingang, de vorm geïnspireerd op de S van SUHD. De televisies werken samen aan een indrukwekkend schouwspel van kleuren.

Maar naast televisies en audioapparatuur vind je bij Samsung ook mobiele telefoons, foto en videocamera’s, wasmachines, keukenapparatuur en nog veel meer. Niet zomaar opgesteld als in een winkel, maar veelal in als huiskamer, keuken, of living ingerichte stands.

Opvallend is ook de expliciete aanwezigheid van het Internet of Things (IoT), een verzamelnaam voor het feit dat steeds meer apparaten een internetverbinding hebben. IoT stond centraal in de Samsung Keynote, want tegen 2020 willen ze al hun apparaten verbinden met het internet. Het Samsung SmartThings aanbod zal je in staat stellen om je huis te monitoren en beheren. Van automatische weerberichten en koffie als je opstaat, tot de verwarming die reageert als je het huis verlaat.

Of de Sleepsense bijvoorbeeld, een sensor die onder je matras een plaatsje vindt en die je ademhaling, beweging en hartslag monitort. Zo kan de Sleepsense perfect bepalen wanneer je inslaapt, en vervolgens de lichten dimmen, de televisie uitschakelen, en de airco aanpassen. Erg slim.