Beeld

Samsung TV lineup 2015

Zeg niet UHD, maar SUHD. Onder die noemer introduceert Samsung een nieuwe categorie televisies. Uiteraard met UHD resolutie, maar ook met quantum dot-technologie, en dus betere kleur en hogere helderheid. 

,

Is het Super UHD, of Samsung UHD of nog iets anders? Het is niet duidelijk. Het is in elk geval wel een label voor Samsungs absolute topmodellen, en dus ook voor de beste beeldkwaliteit die de Koreaanse reus aanbiedt. Wat steekt er allemaal achter? Meer kleuren dankzij quantum dots,

Een groter kleurbereik dankzij quantum dot technologie. Samsung ontwikkelde zijn eigen quantum dots, en ze gebruiken daarom liever het woord nano-kristallen. Quantum dots zijn nano-kristallen die licht kunnen omzetten naar een andere, zeer pure kleur. Daarvan wordt gebruik gemaakt door de achtergrondverlichting die in een traditionele televisie bestaat uit witte leds te vervangen door blauwe leds en een film van quantum dots. Die combinatie creëert dan erg puur rood, groen en blauw, waarmee een groter kleurbereik gehaald wordt.  Lees, je zal fellere en meer intense kleuren zien. Samsung claimt ongeveer 92% van de DCI-norm te halen, dat is de norm die in digitale cinema’s gebruikt wordt. Hoe zinvol al die extra kleuren zijn zal vooral afhangen van de kwaliteit van de beeldverwerking. Onze content is immers allemaal gemasterd naar de huidige norm Rec.709.

Om al die kleuren zo accuraat mogelijk weer te geven zijn de SUHD-panelen allemaal voorzien van 10 bit-sturing. Huidige panelen gebruiken 8-bit sturing, en met 10-bit kleur kan je tot 64x meer tinten weergeven.

High Dynamic Range is een van de nieuwe stokpaardjes dit jaar en daarvoor is vooral een hogere piekhelderheid nodig.  SUHD schermen beloven dat, door een combinatie van een nieuw lcd-paneel en de efficiëntere achtergrondverlichting. Op het topmodel, de JS9500, claimt Samsung tot 1.000 nit piekhelderheid. Dat is enorm veel. Een conventionele televisie blijft al gauw steken op 250 tot 350 nit, en concurrenten zoals Panasonic en LG claimen cijfers rond de 500 nit. Voor de andere modellen zijn er geen cijfers bekend, maar het ziet er naar uit dat SUHD schermen uitstekende HDR-schermen zullen zijn.

Tot slot zou het nieuwe paneel, in combinatie met (local) dimming ook voor een beter zwart (en contrast) zorgen. UHD dimming, de techniek waarbij het beeld in software in zones onderverdeeld wordt en lokaal geoptimiseerd wordt voor contrast gebruikt op de SUHD modellen 10x meer zones dan vorig jaar. De JS9500, het absolute topmodel, maakt bovendien gebruik van een direct led achtergrondverlichting met local dimming. Die zou dan ook garant moeten staan voor zeer hoge contrasten.

,

Maar SUHD is niet het hele verhaal. Samsung maakt in zijn nieuwe lineup ook een duidelijk statement over hun blik op de toekomst van televisie. De lineup bestaat uit 61 UHD toestellen verspreid over 16 modellen, tegenover slechts 24 Full HD toestellen verspreid over 7 modellen. Tot slot zijn er ook nog 5 HD toestellen uit 3 verschillende modellen. Ultra HD dringt dus door tot diep in het middensegment. Het eerste Full HD model vinden we pas terug in de onderzijde van de 6-reeks, de J6300.

Ook Curved staat prominent op de agenda.  Samsung geeft schermmaten van 48 inch en kleiner nu ook een iets scherpere buiging, zodat het effect beter merkbaar is. Je zit ook dichter bij die schermen, dus mag de buiging iets groter zijn. Verder zijn alle SUHD-toestellen curved, een beslissing die we enigszins betreuren. Wie de beste beeldkwaliteit in huis wil halen is nu ook verplicht een gebogen toestel te kiezen.  Maar ook verder in de lineup is dat zo. Van alle 61 UHD-toestellen zijn er slechts 19 voorzien van een vlak scherm. In de Full HD lineup vinden we één gebogen model met vier schermmaten. Met verkoopcijfers valt echter niet te argumenteren, en de verkoop van curved zit bij Samsung duidelijk in de lift. Persoonlijk blijven we eerder een koele minnaar van de gebogen schermen. Het staat best origineel op de tv-kast, en het stoort niet, maar verwacht ook geen verbeteringen aan de beeldkwaliteit.

,

De ideale smart tv interface, alle fabrikanten blijven er naar zoeken. Ook Samsung steek dit jaar smart tv in een nieuw kleedje. Ze kiezen daarbij voor het open-source Tizen besturingssysteem. Dat is uiteraard geen toeval, Tizen wordt door Samsung al in smartphones, camera’s en wearables gebruikt. Door een cross-device platform te kiezen zal de consument een breder aanbod krijgen, en hebben ontwikkelaars een aantrekkelijker platform. Dat is althans de theorie, of dat ook zo zal blijken in de praktijk is nog onduidelijk.

Tizen belooft niet alleen sneller te zijn, al na één blik blijkt dat er ook sterk gesleuteld is aan gebruiksgemak en opzet. Weg zijn de verschillende schermen. Eén balk onderaan het scherm bevat nu al je toepassingen, waaronder ook bijvoorbeeld externe ingangen en functies zoals de mediaspeler. Die balk toont ofwel de recentst gebruikte toepassingen of een meer uitgebreide lijst en toegang tot de app en game store. De gelijkenissen met WebOS van LG zijn zeker niet toevallig.

Samsung belooft ook eenvoudige samenwerking met smartphones, zodat je snel en makkelijk content kan uitwisselen, webpagina’s tonen, of zelfs het scherm van apps doorgeven. Al lijkt het er wel op dat die functies grotendeels voorbehouden zullen blijven aan gebruikers van Samsung smartphones.

,

Samsungs aanbod is enorm. We beginnen bovenaan.

Wie een SUHD in huis wil halen heeft keuze uit drie modellen: de JS9500, JS9000 en JS8500. Het absolute topmodel is enkel verkrijgbaar in 88, 75 en 65 inch, de afwezigheid van 55 inch voor dit model is een keuze die we enigszins betreuren.  Op de JS9000 verlies je local dimming, en op JS8500 is de One Connect Box vervangen door een One Connect Mini. Die bundelt enkel nog de aansluitingen, maar levert geen Smart Evolution support. Deze modellen zijn ook allemaal curved.

De 7000-reeks is wel verkrijgbaar in curved (J7500) en platte (J7000) versies.  Tot op deze modellen is ook 3D ondersteund, vanaf de 6000-reeks is er geen 3D meer.

De 6000-reeks, traditioneel het breedste segment, bevat niet minder dan 13 modellen, waarvan 11 Ultra HD (JU67xx, JU66xx, JU6500, JU64xx) en 2 Full HD (JU6300 en JU6200). Er is keuze uit zowel Curved als flat modellen.

Vanaf de 5000-reeks zit je in de instapmodellen. Enkel de J5500 beschikt nog over een Tizen Smart TV interface, lagere modellen hebben een basis smart tv, of zelfs geen smart tv.

Onderstaande chart biedt een licht vereenvoudigd maar compact overzicht. (klik voor grote versie)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.