Redactie

Samsung vernieuwt zijn SUHD-gamma

Met de introductie van SUHD creëerde Samsung vorig jaar een premium categorie voor televisies. Dit jaar bouwen ze verder op dit elan, met een aantal interessante verbeteringen en een iets breder aanbod.

Met 47% van de markt (in waarde) is Samsung de onbetwiste leider in het televisielandschap. Een op drie televisies die verkocht worden in Europa is een Samsung. Het zijn cijfers waarmee een fabrikant maar al te graag uitpakt.

Wat mogen we verwachten van Samsung in 2016? Curved en UHD nemen systematisch meer marktaandeel in. Dat is niet ongewoon natuurlijk, gezien de 2015 lineup al uitgebreid inzette op die twee kenmerken, maar de consument ziet het dus duidelijk ook wel zitten. Samsung liet dan ook weten dat Curved nog toegankelijker zal worden in 2016. Verwacht je verder aan nog dunnere, en quasi randloze ontwerpen.

De SUHD-lineup zal iets uitgebreid worden, zodat deze premium-modellen toch ook voor ietwat budgetbewuste kopers beschikbaar komen. Met zes series in acht verschillende maten zal er voldoende keuze zijn.

,

Maar natuurlijk is er ook aan de beeldkwaliteit gesleuteld. SUHD-tv’s gebruiken nog steeds Quantum Dot technologie, die voor een breed kleurbereik en hoge helderheid zorgen. Dankzij verbeteringen aan de quantum dot-film heeft Samsung de helderheid met 20% kunnen verbeteren. Elke SUHD-tv zal daardoor een minimale 1.000 nits piekluminantie halen, een belangrijke vereiste voor HDR weergave. De televisies gebruiken uiteraard allemaal een 10-bit paneel voor precieze kleurweergave.

Om de zwartweergave te verbeteren gebruikt Samsung nu ook een speciaal filter, dat de eigenschappen van een mottenoog nabootst. Kleine kegels op nanoscopische schaal  zorgen ervoor dat invallend licht verstrooit wordt door het filter en geen reflecties veroorzaakt op het scherm. Zo heb je minder last van reflecties en verbeter je de zwartprestatie. Als de term ‘mottenoog-filter’ je bekend in de oren klinkt, dan klopt dat ook. In 2012 bracht Philips een model uit met gelijkaardige technologie (die overigens afkomstig is van Sharp). Uiteindelijk bleef het bij dat ene model, wegens te duur. We zijn dan ook erg opgetogen dat Samsung het nu opnieuw gebruikt, de resultaten waren destijds erg goed.

Dankzij al deze verbeteringen zullen alle SUHD-tv’s het ‘Ultra HD Premium’ logo van de UHD Alliance mogen dragen, en zijn ze dus perfect geschikt voor de beste HDR-weergave. Samsung liet tijdens de voorstelling ook weten dat het toestel over ‘HDR-remastering’ beschikt, wat lijkt te duiden op een ingebouwde conversie van SDR-content naar HDR-content. Of dat ook effectief zo is, moet nog bevestigd worden.

,

Ook aan het gebruiksgemak is gedacht. De Tizen interface die vorig jaar geïntroduceerd werd bracht al je bronnen, ingangen en smart tv toepassingen samen in een balk onderaan het scherm. Dit jaar wordt dat concept nog uitgebreid. Boven de balk met iconen van verschillende bronnen zal je nu ook previews zien van content uit die bronnen. Wie dus het Netflix –icoon selecteert zal al een deel Netflix-aanbevelingen zien zonder de app echt te openen.

Een nieuwe afstandsbediening moet er voor zorgen dat je al de randapparaten met een remote kan bedienen. Instellen zou grotendeels automatisch gebeuren. Tijdens de persconferentie werd bijvoorbeeld een Xbox One automatisch gedetecteerd.

Tot slot zal je televisie ook een belangrijke plaats innemen voor de ‘Internet of Things’ (IoT) toestellen in huis. Een ingebouwde app voor Samsung’s Smartthings laat je toe om de televisie te gebruiken als hub voor alle slimme apparaten in je huis.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.