Het lijkt wel alsof Samsung dit jaar zoveel mogelijk verwarring wil zaaien over hun toekomstplannen voor televisie. Na de geruchten over het wel of niet herintroduceren van OLED, is er nu nieuws dat ze volledig zouden inzetten op QLED ( Quantum dot LED).

Die geruchten komen van de Koreaanse nieuwssite ETNews. De informatie zou afkomstig zijn een insider die beweert dat Samsung Visual Display, de afdeling binnen Samsung die zich bezighoudt met schermtechnologie, zijn roadmap voor de komende is beginnen aanpassen. De focus zou nu liggen op QLED en Samsung zou OLED gewoon overslaan. De plannen worden volgende maand afgewerkt en en intern voorgesteld. Samsung claimt dat ondanks uitgebreid onderzoek de levensduur, burn-in problemen en de hoge fabricatiekost een onoverkomelijke horde blijven voor OLED.

QLED-tv is een evolutie van de huidige quantum  dot-technologie. In de SUHD-tv’s die Samsung vorig jaar en dit jaar in de markt zette, wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een achtergrondverlichting met daarvoor een lcd-paneel. Het enige verschil met een traditionele tv is de aard van de achtergrondverlichting. In plaats van witte leds, gebruiken SUHD-tv’s blauwe leds en een film van quantum dots die het volledige scherm bedekken. Die film zet het blauwe licht om in zeer pure rode, groene en blauwe basiskleuren.

Bij QLED-technologie gaan ze nog een stapje verder. Een QLED is in essentie op dezelfde manier opgebouwd als een OLED. Elke pixel geeft zelf licht, er is dus geen achtergrondverlichting noch lcd-paneel meer nodig. Maar in plaats van organische materialen die voor licht zorgen, gebruikt men quantum dots. Dit zijn inorganische materialen en zijn daarom beter bestand tegen omgevingsinvloeden en veroudering.

President Kim Hyeon-seok van Samsung Electronics’ VD Business Department zei daarover op CES dit jaar nog: “Wanneer quantum dots kleurfilters vervangen, zal het een display zijn dat superieur is aan alle andere. Quantum dot zal als display de voordelen van LCD en OLED combineren.”

Het concept van QLEDs is niet nieuw. In dit artikel van 2013 waarin we Sony’s eerste Triluminos-scherm op basis van quantum dot-technologie toelichtten, maakten we ook al gewag van QLEDs.