Phonebloks is wellicht het ultieme qua het personaliseren van je smartphone. De bedoeling is dat de consument uit verschillende onderdelen zelf z'n telefoon samenstelt. Google toont zich al geïnteresseerd en nu ook audiospecialist Sennheiser.

Het idee achter de modulaire telefoon is afkomstig van de Nederlander Dave Hakkens en is uitgekristalleerd in het Phonebloks-initiatief. Het idee er achter is dat we te vaak en te snel van telefoon wisselen. Soms omdat ze versleten zijn, maar soms omdat er een sneller en beter toestel gewenst wordt.

Als antwoord op deze 'upgraditis' pusht Phonebloks het idee van een modulaire telefoon met een moederbord waar alle onderdelen gemakkelijk op gehecht kunnen worden. Is er een onderdeel kapot of wil je er een beter, dan hoef je enkel dat specifiek component (blok) vervangen. De resterende onderdelen die niet kapot zijn, hou je gewoon. Zo wordt er heel wat minder afval gecreëerd - al zijn er ook critici die menen dat een Phoneblok-toestel net meer e-waste zou veroorzaken.

Het klinkt als een gewaagd idee, het concept van een 'lego'-telefoon, maar het vindt toch wat gehoor. Het initiatief heeft al enkele grote namen aan boord, waaronder Google en recent Sennheiser. Die laatste zou technologie leveren voor het audio-gedeelte van een Phonebloks-telefoon.

Verre toekomstmuziek? Niet helemaal. Binnen de schoot van Google wordt er gesleuteld aan 'Project Ara', wat tegen begin volgend jaar tot een release van een modulaire telefoon zou leiden.