Vroeger was digitale televisie ondenkbaar zonder een forse settopbox naast het tv-toestel. Maar als de schermen slanker worden, moet dat kastje toch ook op een dieet, niet? Dat is de boodschap die bij Sigma Designs te horen valt. Om dat mogelijk te maken wil het chipbedrijf een aantal nieuwe technologieën introduceren om alles draadloos en slank te maken.

Eerlijk gezegd, we geven Sigma Designs geen ongelijk. In deze tijd van 'smart' en 'connected' televisies en randapparaten lijkt het tijdperk van de settopbox (ook bekend als STB) ten einde. Dat moet je echter nuanceren. Het zal nog geruime tijd duren voor alle tv's 'connected' zijn. Tot dan zijn settopboxes de oplossing, maar er moeten toch betere oplossingen bestaan dan die reusachtige dozen van Telenet en Belgacom?

Discrete montage
Vooral als je tv aan de muur hangt word je geconfronteerd met allerlei plaatsingsproblemen voor het kastje dat instaat voor de ontvangst van digitale televisie. Of je het nu onder, boven of naast de televisie op een schap installeert, het blijft lelijk en je eindigt onvermijdelijk met een spaghettiknoop aan kabels.

Om alles uit het zicht te plaatsen, kan je de hele handel achter de televisie of in een kast installeren, maar dan heb je een IR-transmitter nodig voor de bediening. En dat betekent in eerste instantie nog meer kabels. De warmte-afvoer is een bijkomend probleem bij zo'n inbouwproject. Nochtans sluit een plaatsing achter de televisie nauwer aan bij de designintentie van hedendaagse tv's (aan de muur).

Homeplug
Sigma toont nu dat een STB achter de televisie wel degelijk op een eenvoudige manier kan geïnstalleerd worden. Een aantal (nieuwe) technologieën maken dat mogelijk: een afstandsbediening die met RF werkt (Z-Wave), een netwerkaansluiting via het stroomnet (HomePlug AV met ClearPath-technologie) in een compact (10 bij 9 bij 3 centimeter), energiezuinig toestel. En met zuinig bedoelen we écht zuinig: het stroomverbruik zou nauwelijks 3 tot 4 watt bedragen, en in standby terugvallen tot amper 0,1 watt.

De oplossing van Sigma is zo eenvoudig te installeren dat ze bijna plug-and-play is: in het stopcontact stoppen en aansluiten op de televisie, dat is alles wat erbij komt kijken.