Beeld

Smartphone en tablet worden verlengstuk van tv

In de woonkamer willen we een zo groot mogelijk scherm, maar ook kleinere displays blijken het prima te doen. Een Nederlands onderzoek van Trends In Digitale Media geeft immers aan we steeds meer verschillende schermen gebruiken om televisieprogramma's te bekijken, waarbij vooral de tablet en smartphone aan een opmars bezig zijn. Dat meldt Entertainment Business.  

Desktopcomputers en laptops blijken nog steeds de populairste alternatieven te zijn voor het grote tv-scherm in de woonkamer, want respectievelijk 30 en 34 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze die toestellen weleens gebruiken om tv te kijken.

Maar nog opvallender is de toenemende populariteit van tablets en smartphones als tv-vervanger, die door 16 procent en 9 procent van de respondenten worden ingezet.

Bij computers en laptops zijn de resultaten vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar bij tablets (+11 procent) en smartphones (+ 3 procent) is een duidelijk stijging te zien.

Vooral thuis gebruikt
Opvallend daarbij is ook de manier waarop deze toestellen worden ingezet. Zo wordt het merendeel van de programma's gewoon thuis bekeken op een toestel dat online kan gaan. Bij laptop- en tabletgebruikers blijkt dit voor 95 procent van de programma's het geval te zijn.

Smartphones worden dan weer vooral op verplaatsing ingezet. Zo geeft 13 procent van de ondervraagden aan onderweg tv te kijken op zijn of haar smartphone, terwijl 18 procent dat elders buiten huis doet.

Met dank aan de apps
Volgens het onderzoek zouden de redenen voor die stijgende populariteit tweeledig zijn. Enerzijds worden er gewoon meer tablets en smartphones verkocht dan voorheen, maar daarnaast doen ook de zogenaamde tv-app’s het bovengemiddeld goed. 

YouTube, Uitzending Gemist en RTL XL worden daarbij het meest gedownload door Nederlandse tabletgebruikers. Voor smartphones liggen YouTube, NOS en teletekst het best in de markt.

In Nederland zouden volgens het onderzoek 4,3 miljoen tablets en ruim 7 miljoen smartphones in roulatie zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.