Dat Sonos binnenkort een nieuwe vorm van integratie met Spotify bracht, was al bekend. Maar het verrassende aan de nieuwe firmware die dinsdag verscheen? Dat het nu mogelijk wordt om de Trueplay-kamertuning los te laten op de Playbar. Voorheen was Trueplay er enkel voor de PLAY:1, PLAY:3 en PLAY:5 (beide generaties).

Met Trueplay is het mogelijk om de klank van Sonos-toestellen aan te passen aan de kamer en de plaatsing van de speaker. Die beide factoren wegen sterk door op de waargenomen klankkwaliteit, in het bijzonder als de luidspreker in een akoestisch minder gunstige ruimte staan. Open keukens zijn daar een mooi voorbeeld van.

De Trueplay-tuning komt naar alle mogelijk Playbar-opstellingen, dus ook als de Sonos-soundbar in combinatie met een Sub en/of PLAY-speakers achteraan wordt gebruikt.

Waar je voor de Trueplay-meting vroeger enkel een minuutje door de kamer moest stappen, is de procedure nu een klein beetje uitgebreid. Bij de Playbar maak je twee metingen: eentje in de zetel en een tweede waarbij je door de kamer wandelt terwijl je het mobiel toestel door de lucht zwaait.

Wat niet is veranderd, is dat Trueplay enkel mogelijk is via een iOS-apparaat. Android-toestellen zijn zo divers qua ingebouwde microfoons, dat het voor Sonos vooralsnog moeilijk is om die toestellen de software aan te bieden. Sonos moet immers de karakteristieken van de microfoon vooraf kennen.