Sonos vervangt de inmiddels vrij oude Play:5-speaker door een totaal vernieuwde speaker. Maar dat is niet alles: er verschijnt een software-update die je toelaat om de klank aan de ruimte aan te passen. Die update is er ook voor bestaande Play-speakers.

De Trueplay-functie is een slim antwoord op een probleem die wel vaker bij multiroom-systemen voorkomt. Omdat draadloze speakers overal worden geplaatst, incluis in soms akoestisch minder interessante ruimtes zoals badkamers en keukens, klinken ze niet overal hetzelfde. Trueplay probeert het kamereffect weg te werken door de ruimte te meten en op basis van die meting de klank aan te passen.

De techniek is niet nieuw en wordt al jaren toegepast in AV-receivers en andere audio-oplossingen. Er bestaan ook standalone apparaten die actief aan kamercorrectie doen, als onderdeel van een hifi-keten of CI-installatie. Wat Sonos doet, is gelijkaardig, al is Trueplay wel eenvoudiger in gebruik maar wellicht ook minder nauwkeurig dan meer professionele kamercorrectie. Bij die laatste wordt vaak heel nauwkeurig gemeten in reeksen en op verschillende posities. Het verschil is dat je bij een Sonos-installatie schijnbaar eerder kamereffecten (zoals reflecties van een muur of ruit) neutraliseert maar niet per se een ideale sweet spot creëert, wat bij een home cinema wel het geval is.

Trueplay gebruiken is niet echt moeilijk. Via de Sonos-app wordt de meting gestart, waarna de geselecteerde speaker (of stereopaar) voor 45 seconden een testtoon produceert. In dit tijd wordt de gebruiker geacht om rond te lopen in de ruimte, met de microfoon van de smartphone of tablet naar de speaker gericht.