Sinds kort kun je ook muziekbestanden op Plex-servers via Sonos benaderen en afspelen. Eén groot voordeel: hi-resbestanden spelen daardoor op je Sonos af, weliswaar niet in oorspronkelijke kwaliteit. Daarnaast wordt het ook mogelijk om jouw muziekbibliotheek op afstand te beluisteren op een Sonos-systeem van een vriend. 

Plex staat nog niet in de lange lijst van diensten die Sonos ondersteunt, maar moet je gaan zoeken in de Sonos Labs-functie. Je kunt Plex daar activeren, waarna het tussen de anderen verschijnt waarop je aangemeld bent. 

Het gratis Plex is wellicht de populairste keuze voor mensen die een mediaserver willen opzetten. Moeilijk is dat niet: de serversoftware is kostenloos downloadbaar voor Mac, Linux en Windows, en heel wat NAS-toestellen hebben Plex ingebakken of zijn er mee uit te breiden.

Het grote voordeel aan Plex boven een klassieke DLNA-server is dat de Plex-app (beschikbaar op pc, iOS, Android, slimme tv's en heel wat mediaspelers) is dat je mediabibliotheek verrijkt wordt met metadata. Films verschijnen bijvoorbeeld met filmposters en informatie over de cast.

Plex is ook in staat om mediabestanden te transcoderen zodat ze compatibel worden met het doelapparaat. En dat is ook precies wat er gebeurt als je hi-resbestanden die standaard niet werken op Sonos via de Plex-optie selecteert op een Sonos-speaker. Een 192 kHz / 24-bit FLAC zal omgevormd worden tot eentje op cd-kwaliteit.