Na het bericht dat Sony zich terugtrekt uit de wedloop rond OLED-tv, is het een opsteker dat het Japanse merk een eigen alternatief naar voor schuift. Helaas gaat het slechts om een prototype.Het 'Crystal LED Display' is eigenlijk de eerste 'LED-tv' waarvan de naam de lading echt helemaal dekt. Bij de bestaande LED-tv's gaat het eigenlijk om een LCD-display met een achtergrondverlichting van LEDs. Bij het 'Crystal LED Display' is elke pixel echt opgebouwd uit drie ultrakleine LED's (rood, groen en blauw).

Het gaat dus om een 'self emitting'-display waarbij elke pixel zelf licht geeft, net zoals bij plasma- of OLED-schermen. De Crystal LED deelt dan ook heel wat voordelen met die twee technologiën. Een betere zwartwaarde (en dus ook contrast), een betere kijkhoek en een betere bewegingsscherpte bijvoorbeeld, allemaal in combinatie met een laag energieverbruik.

Vergeleken bij een bestaand LED-LCD scherm is het contrast ongeveer 3,5 keer groter. Het kleurbereik zou 1,4 keer groter zijn, en de responstijd ongeveer 10 keer sneller.
 


De structuur van het scherm maakt het volgens Sony ook zeer geschikt voor grote schermen, een gegeven dat voor OLED-schermen een lastige horde bleek.

Het prototype op de CES-stand van Sony is overigens een 55-inch Full HD-toestel dat ongeveer 70 watt verbruikt. Sony kon helaas geen enkele indicatie geven over een mogelijke introductiedatum van dit schermtype.