De audioafdeling van Sony gaat dit jaar sterker inzetten op de richtingen die het al vorig jaar inzette. Dat betekent: meer h.ear-producten, meer multiroom en meer pogingen om DSD te populariseren. Het opvallendste component daarvan is de op CES-voorgestelde platenspeler die vinyl ript naar DSD-bestanden. Maar Sony wil bijvoorbeeld ook DSD afspelen in de wagen, met de nieuwe en zeer strakke RSX-GS9-receiver voor in de wagen.

De line-up voor draadloze audio met multiroommogelijkheden wordt aardig uitgebreid in 2016. Dat komt langs één kant omdat Sony veel van de modellen van vorig jaar behoudt, zoals de prima SRS-X88, maar eveneens omdat er een aantal bijkomen. De SRS-XB2 en –XB3 bijvoorbeeld, beiden speakers die uitpakken met extra bassen. Die nadruk op extra aanwezigheid in het laag is er ook bij een nieuwe lijn hoofdtelefoons.

Het aparte aan de SRS-ZR5 (een kolomvormige speaker) en de SRS-ZR7 (een relatief grote liggende speaker) is dat ze naast alle mogelijke streamingopties en multiroom in de toekomst ook in te schakelen zijn in een Wireless Surround-opstelling. Dat is een nieuwtje bij Sony, een functie waarmee je bepaalde tv-geluidsoplossingen kan uitbreiden met een draadloze speakers die als achterkanalen worden ingezet. Je krijgt zo tot 5.1-surround.

De Wireless Surround-functie zal er pas in juni zijn, schat Christiaan Deijkers, product manager video & sound in. Dan verschijnt een grote update voor de Songpal-app die je nu al gebruikt om nagenoeg elke draadloos Sony-audioproduct aan te sturen. De surroundfunctie zal mogelijk zijn met bepaalde Sony-soundbars maar bijvoorbeeld met de nieuwe STR-DN770- en STR-DN1070-receivers.

Eén opvallend gegeven aan de nieuwe receivers: in tegenstelling tot concurrenten Denon, Onkyo, Pioneer en Yamaha zet Sony ook dit jaar niet in op Dolby Atmos. Op alle andere vlakken zijn ze echter overladen met mogelijkheden.

Nieuw is de toevoeging van een Blu-rayspeler die compatibel is met Sony’s multiroom-systeem. De UHP-H1 is een speler die kan upscalen naar 4K en aparte HDMI-uitgangen bezit voor audio- en beelduitvoer. Het speelt geen Ultra HD Blu-ray’s af. Zo’n speler volgt nog bij Sony, maar of die eveneens samenwerkt met de multiroom-producten is nog onbekend.