Sony Ericsson heeft dinsdag een nieuw abonnement geïntroduceerd dat onbeperkt muziek downloaden voor de mobiele telefoon belooft. Na Nokia is het de tweede telefoonmaker in korte tijd die bellers een dergelijk aanbod doet. Het bedrijf verwacht de dienst begin 2009 in Nederland voor te stellen.

De nieuwe dienst, die Playnow Plus heet, geeft abonnementhouders vrije toegang tot de catalogus van Sony BMG, Universal Music, Warner Music Group en EMI. Sony Ericsson biedt de dienst als bundel aan met Walkman-muziektelefoon W902 en rust het toestel in de winkel uit met duizend van de populairste nummers van dat moment. Het bedrijf belooft snelle downloads via mobiele netwerken als 3G en HSDPA en zegt dat gebruikers aan het einde van de abonnementsduur tot driehonderd van hun meest beluisterde nummers op mp3-formaat meekrijgen als afscheidscadeau.

De Zweeds-Japanse tandem zegt dat Playnow Plus kabels overbodig maakt, omdat elk mobiel binnengehaald nummer meteen beschikbaar is als download voor de thuiscomputer. Het Britse Omniphone heeft voor dat doeleinde een mediaspeler ontwikkeld waarmee abonnees muziek binnenhalen, afspelen en aangemaakte afspeellijsten kunnen synchroniseren met hun telefoon.

DRM
De software, die voorlopig alleen op Windows-systemen werkt, bewaart gedownloade nummers in het beschermde Windows Media Audio-formaat (WMA). Voor de mobiele versie van de muziek heeft Sony voor Enhanced AAC + gekozen, dat achtmaal zo klein is als een mp3-bestand en eveneens over een kopieerslot beschikt. Het bedrijf claimt dat een nummer in minder dan tien seconden op de telefoon belandt zonder dat een gebruiker inlevert op geluidskwaliteit.

Voor de "vluchtige luisteraar"
"Playnow Plus is gemaakt voor de vluchtige luisteraar die zonder gedoe aan zijn muziek wil komen", zegt David Thompson van Sony Ericsson. Hij zegt dat de desktopmediaspeler niet bedoeld is als concurrent van programma's als iTunes en ziet het meer als ondersteuning voor de muziekverzameling op de telefoon.

Naast de limietloze downloaddienst gaat de fabrikant zijn recent geopende online muziekwinkel Playnow Arena naar vijf Europese landen uitbreiden, waaronder Nederland en België. Vanaf november kunnen consumenten hier met hun creditcard onder meer mp3-muziek, mobiele games en ringtones voor hun telefoon aanschaffen.