Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Master Backlight Drive

Uiteraard gaat het om een Ultra HD 4K tv, met HDR-ondersteuning en Android TV. Maar de troeven liggen vooral op vlak van beeldkwaliteit. Ongetwijfeld de belangrijkste troef is de nieuwe achtergrondverlichting: Backlight Master Drive. Die moet voor een zeer hoge piekhelderheid en uitmuntend contrast zorgen, een ideale combinatie voor HDR. Het gaat om een direct led met lokale dimming, maar dan wel eentje met heel veel segmenten. Meer specificiek, elke led wordt afzonderlijk aangestuurd, in plaats van in groepen zoals dat gewoonlijk gebeurt bij lokale dimming. Sony spreekt daarom graag van “Discrete led” in plaats van “Direct led”. Met dit soort van controle kan het scherm heel precies bepalen welke leds uitgezet of gedimd worden om de zwartwaarde te verbeteren, terwijl vlakbij een zeer helder deel van het beeld kan staan.

Hoeveel leds een scherm nu precies bevat, daarover wou Sony niets kwijt. Het hangt in elk geval van de schermgrootte af. Maar uit een techdemo die we zagen konden we met wat gokwerk en paar rekensommetjes toch afleiden dat het 65 inch scherm ongeveer over 1.000 leds zou kunnen beschikken. Dat is indrukwekkend, zeker als je weet dat een concurrent zoals de Panasonic TX-65DX900 maar over ongeveer 512 segementen beschikt.

Ook over de piekhelderheid kregen we geen cijfers, maar Sony bevestigde wel dat de ZD9 ‘ruim boven de 1.000 nits’ kon gaan. Het model op CES in Las Vegas zou tot 4.000 nits halen, maar daarvan werd gezegd dat het om een prototype ging. De waarheid ligt dus ergens tussen die twee.

gerelateerde items