Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

4K HDR Processor X1 Extreme

Naast de Backlight Master Drive is de ZD9 ook uitgerust met een nieuwe verbeterde beeldprocessor, de ‘4K HDR Processor X1 Extreme’. Die is 40% krachtiger dan de vorige generatie.  Dat levert verbeterde upscaling, detailverbetering, en ruisonderdrukking. Voor de eerste twee maakte Sony al gebruik van een adaptief algoritme dat aangedreven werd door een database, zodat de processor het optimale algoritme gebruikt afhankelijk van wat het moet upscalen of aanscherpen. Dat gebeurt nu ook voor de ruis. Sony kan daarvoor puren uit meer dan 1.000 mogelijkheden. Daarom spreekt Sony over Dual Database Processing.

Ook Super Bit Mapping, een techniek die al in andere producten zat om kleurbanden te vermijden in fijne gradaties zit nu in de processor. Sony claimt daarmee 8 bit en 10 bit-signalen het uitzicht van 14-bit-equivalent te geven.

De knapste demonstratie was die van Object-Based HDR Remaster. Daarmee converteert de ZD9 bestaande beelden naar HDR. Het doet dat niet alleen frame per frame, maar ook binnen elk frame wordt het beeld onderzocht en krijgen verschillende objecten een andere aanpak. Het resultaat was ronduit indrukwekkend, en dit leek ons de eerste keer dat we een HDR-conversie zagen die echt een duidelijk zichtbaar resultaat gaf.

De demonstraties waren in elk geval erg overtuigend, en het lijkt ons dat lcd met de Backlight Master Drive mogelijk een goed antwoord heeft op OLED. We staan uiteraard te popelen om he toestel te testen.

gerelateerde items