Geluid

Sony nieuwste partner voor apt-X

De laatste maanden zien we steeds meer audioapparaten opduiken die apt-X ondersteunen. Na een lange periode van stilte over deze hoogwaardige Bluetooth-audiotechnologie, lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen.

Op CES maakte CSR (de uitvinder van apt-x) bekend dat Sony de nieuwste licentienemer is op de technologie. Zoals je al eerder kon lezen in FWD, is apt-x een alternatieve codec voor het versturen van audio over Bluetooth. In tegenstelling tot de SBC-codec die vaak gebruikt wordt en die muziek aan een slechte kwaliteit codeert, is apt-x er op gericht om muziek aan hoge kwaliteit via Bluetooth te streamen. Dat kan lossy of zelfs lossless.

Sony viert het ondertekenen van de licentie meteen door een apt-x-compatibele Bluetooth-speaker uit te brengen, de SRS-BTX300. Volgens Sarah Thornbury, communications manager van CSR, is het maar de eerste van verschillende Sony-producten die apt-x zullen ondersteunen.

,

Bredere acceptatie
Sony is niet het eerste mainstreammerk dat valt voor apt-x. Met name Samsung lijkt overtuigd, en dat is voor de technologie een enorme meevaller, zegt Thornbury. Het is immers belangrijk dat er niet enkel apt-x-ontvangers zijn, zoals speakers, maar ook dat er 'zenders' zijn. Samsung zorgt daar voor door apt-x in nieuwe smartphones in te bouwen, zoals de Galaxy S3.

"Er staan in de komende maanden nog verschillende grote aankondigingen op de agenda, onder andere van een smartphonefabrikant", zegt de woordvoerster. Het bedrijf is ook hard bezig met onderhandelingen met automobielmerken en leveranciers van audio-oplossingen voor in de wagen. Zo'n doorbraak zou een goede zaak zijn, want Bluetooth-streaming in de wagen is op dit moment vaak maar aan matige kwaliteit.

Het blijft wel een lastig gegeven om consumenten uit te leggen dat de ene Bluetooth-audiostreamer niet de andere is. Smartphones schakelen zelf tussen de SBC-codec en apt-x, naargelang de ontvanger, maar lichten de gebruiker daar niet over in. Dat zorgt er voor dat apt-X ook nauwelijks bekend is bij het grote publiek. Maar in de toekomst zou er wel een indicatie komen op het scherm van telefoons die effectief muziek via de codec doorsturen, aldus Thornbury.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.