Sony heeft in Tokio de opvolger van de PlayStation Portable voorgesteld. Die gaat de Next Generation Portable (NGP) heten en moet eind dit jaar verkrijgbaar zijn.Voor alle duidelijkheid, het gaat hier dus niet over de PlayStation-smartphone die door de pers al binnenstebuiten is gekeerd, maar over de PSP2, waarover amper iets bekend was. Die gaat voortaan als de NGP door het leven.
 

5 inch OLED-touchscreen
Met de NGP verlaat Sony het pad dat het insloeg met de PSP Go en grijpt het terug naar het voor PSP-fans vertrouwde formaat. Het aanraakgevoelige oledscherm waar Sony voor kiest is met zijn diagonaal van 5 inch wel een duim groter dan zijn voorgangers.

Volgens Shuhei Yoshida, onderdirecteur productontwikkeling bij Sony, heeft het nieuwe scherm een resolutie die vier keer hoger ligt dan die van de huidige generatie PSP’s. Ook zou het mogelijk moeten zijn om spelletjes voor de PlayStation 3 naar de NGP te poorten. Dat meldt Gamespot.


Tweemaal vier rekenkernen
Om dergelijke grafische pracht op het hogeresolutiescherm te kunnen toveren, heeft de NGP een CPU met vier Cortex A9-rekenkernen aan boord en een schaalbare SGX543MP4+-GPU met eveneens vier rekenkernen. Of in gewoon Nederlands: krachtige hardware. Hoe lang de NGP het hierdoor met één batterijlading uithoudt, is niet bekend.

Wat de besturing betreft, springen de twee analoge joysticks aan weerszijden van het toestel meteen in het oog. Sony verwerkte ook voor het eerst een aanraakgevoelig scherm in zijn mobiele spelconsoles. En dat viel blijkbaar in de smaak, want ook aan de achterzijde van de NGP is een aanraakgevoelig vlak voorzien.

Daarnaast vind je zowel aan de voor- als achterzijde een camera. Spelletjes, ook oudere PSP-titels, kun je downloaden of kopen. Sony stapt af van de UMD-schijfjes en kiest voor een eigen formaat flashkaartjes. Voordeel is dat downloadbare content en spelgegevens op het kaartje zelf bewaard kunnen worden.


Prijs nog niet bekend
Verbinding maken met het internet of de verschillende diensten van Sony kan over Wi-Fi (n) of 3G. Er is ook ondersteuning voor Bluetooth 2.1 om verbinding te maken met accessoires. Een prijs heeft Sony nog niet bekendgemaakt.

De NGP moet vóór het einde van het jaar in de winkels liggen. Bij de spelletjes die bij de lancering verkrijgbaar zullen zijn, horen onder meer Uncharted, Resistance, LittleBigPlanet, Killzone en WipeOut.