Zoals je al aan onze berichtgeving kon merken, heeft Sony in Berlijn heel wat nieuwe producten voor te stellen. Maar het was tekenend dat er eerst over de nieuwe tablets werd gesproken en niet over pakweg 3D.


Aan het begin maakte grote baas Howard Stringer duidelijk dat Sony het - ondanks allerlei tegenslagen, zoals aardbevingen en de hack van PSN - niet opgeeft. Mét een steek richting Apple en zijn iPad ("De eerste is niet de beste") en ook naar Samsung. "Alleen wij hebben zowel ingenieurs als artiesten in huis, en dat is ons voordeel."

Kaz Hirai, het nieuwe hoofd van de even nieuwe consumentenafdeling van Sony, legde op het podium meteen de nadruk op de pluspunten van de S-tablet en de opmerkelijke P-tablet met twee schermen. Vooral de P heeft bijzondere troeven in huis, zoals de mogelijkheid om op elk scherm een blad van een boek te tonen. Het toestel oogt ook als een boek; het is wachten op een test om te zeggen of de ervaring echt gelijklopend is. De P zal 599 euro kosten, de S is er vanaf 479 euro.

Android-Walkman en mobiele diensten
Net zoals de nieuwe tablets is de laatste nieuwe Walkman gebaseerd op Android. Min of meer een first, want Philips stelde vorig jaar al een Android-gebaseerde mediaspeler voor. Maar in realiteit is die Philips GoGear Connect nog altijd niet in de winkel opgedoken. Dus Sony heeft nog een kans om de eerste van de grote AV-merken te zijn.

Ter ondersteuning van al zijn mobiele en niet-mobiele producten gaat Sony zijn online diensten samensmelten tot het Sony Entertainment Network (SEN). Het omvat onder meer Music Unlimited, een muziekdienst die "voor het einde van het jaar" naar België komt. Overigens komt ook het Sony PlayStation Network onder de SEN-paraplu te zitten.

Cameranieuws
Kaz Hirai pronkte ook voluit met de camera's die Sony vorige week voorstelde, met als nieuwe toppers de A77 ("de snelste SLR ter wereld") en de 1.200 euro kostende NEX-7-systeemcamera met 24,2 megapixels.

X-Reality voor televisie
Fujio Nishida kwam dan weer praten over nieuwe ontwikkelingen op tv-vlak. De X-Reality-chip is daar een belangrijke stap in, klinkt het. Concreet gaat het om een beeldprocessor die "zelfs web-tv" kan upscalen naar een groot scherm.

Wie dacht dat 3D dood was - aangezien de consument er niet echt voor warmloopt - komt op IFA bedrogen uit. Sony stelt onder andere een optionele 3D-upgrade voor een aantal VAIO-notebooks voor.

VR-achtige OLED-bril
Als afsluiter toonde het Japanse bedrijf zijn 3D-bril met twee ingebouwde OLED-schermen voor. Het is nog vroeg dag, maar dit virtual reality-achtige vizier dat uit een sf-film lijkt weggelopen te zijn, is al meteen een kanshebber op de titel van 'bizarste product' op IFA 2011.