Sony is van plan om zijn elektronische boekenlezer Sony Reader in België op de markt te brengen. Waarschijnlijk gaat dit volgend jaar gebeuren. Dat heeft een medewerker van Sony Benelux tegen ZDNet gezegd tijdens de Nederlandse marktlancering van het toestel.
 
De Japanse elektronicagigant werkt in Nederland intensief samen met Bol.com. De webwinkel verkoopt sinds woensdag de Sony Reader Pocket Edition en de Sony Reader Touch Edition. Tevens lanceerde Bol.com een aanbod van tienduizenden Nederlands- en Engelstalige elektronische boeken.

Sony zoekt ook in ons land een goede partner voor de verkoop van zijn elezer, zei een medewerker woensdag. Volgens hem komt het toestel volgend jaar onze kant op.

Boek.be 
De Morgen berichtte eerder deze maand dat boek.be en boekenbank.be eind september omgebouwd worden tot een platform waarop elektronische boeken gekocht kunnen worden. Boek.be zou tevens in gesprek zijn met Sony om de Sony Readers in de boekhandels te krijgen.

Hans den Heijer, PR-manager Sony Nederland, wil niets van dat alles bevestigen. Volgens hem is het nog maar de vraag of de Belgische marktlancering van de Sony Reader zal plaatsvinden in samenwerking met een provider zoals Bol.com. 

HIj benadrukt dat de Nederlandse lancering van de Sony Reader veel tijd in beslag heeft genomen. Een Belgische marktintroductie zal nog wel langer duren dan een maand.

Open standaard
De Sony Reader Pocket Edition en de Sony Reader Touch Edition werden eerder in onder meer de Verenigde Staten geïntroduceerd. De twee varianten van het toestel ondersteunen beide het PDF-formaat van Adobe, Word en JPEG. De duurdere Touch Edition kan tevens MP3- en AAC-bestanden afspelen. Ook wordt het EPUB-formaat ondersteund.

EPUB is een op XHTML gebaseerde open standaard om content aan te bieden die zich automatisch aanpast aan de grootte van een scherm. Het formaat ondersteunt DRM-technieken waarmee het gebruik van content beperkt kan worden door de aanbieder. Een EPUB-bestand bestaat uit drie onderdelen: OPS, OPF en OCF.

OPS staat voor Open Publication Structure en bevat de content in XHTML vorm. Het Open Packaging Format beschrijft in XML-formaat de structuur van het .epub-bestand. Die twee onderdelen worden samengepakt in zip-formaat middels het Open Container Format (OCF) zodat een compleet boek als één bestand kan worden aangeboden.