Sony stort zich met zijn volle gewicht op digitaal lezen. Voor het eerst brengt het twee e-bookreaders uit: één in pocketformaat (Sony Reader Pocket Edition PRS-300) en een luxueuzer exemplaar in de vorm van de aanraakgevoelige Sony Touch Edtion PRS-600.

We testen laatstgenoemde en vinden het een goed in elkaar gestoken elektronische boekenlezer die helaas niet onder alle omstandigheden prettig wegleest.

Sony heeft een aardige geschiedenis achter de rug met e-lezers, maar omdat het bedrijf officieel nog niet was gestart met verkoop in de Benelux, zul je daar weinig van hebben gemerkt. Eerst was daar in 2006 de PRS-500. Die werd twee jaar later gevolgd door de populaire PRS-505. Deze modellen stonden bekend om hun contrastvolle scherm dat de ware leeservaring nauwkeurig nabootste, maar waren ook berucht om hun traagheid. Later volgde nog een touchscreenmodel, de PRS-700, dat veel kritiek kreeg vanwege zijn slechte weergave in de zon.

Tekst en geluid
Met de Touch Edition toont Sony aan dat het heeft geleerd van fouten in het verleden. De PRS-600 is een fractie kleiner dan zijn voorgangers en ziet er stijlvol uit met zijn afgeronde hoeken. Het toestel ligt prettig zwaar in de hand, al vinden we het jammer dat de draaghoes van de PRS-505, in de vorm van een boekenkaft, het veld moest ruimen. In de plaats daarvan is een neopreen beschermhoesje gekomen dat bescherming biedt maar verder weinig functioneel is.

Opslagruimte
Wie niet genoeg heeft aan de 440 MB intern geheugen (volgens Sony goed voor zo'n 350 boeken) kan zijn collectie uitbreiden dankzij geheugenslots voor Memory Stick PRO Duo en SD. Dat komt vooral van pas als je mp3- of aac-bestanden wilt afspelen met de ingebouwde digitale muziekspeler en 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aan de onderzijde van het toestel.

Als je een aanraakscherm met vergelijkbare kwaliteit als van bijvoorbeeld een smartphone verwacht, kom je bedrogen uit. Dat betekent zeker niet dat de display van de PRS-600 slecht reageert, integendeel. Met vegende bewegingen kun je bladzijden snel en intuïtief omslaan en dankzij het prettige formaat van de digitale menuknoppen zul je niet snel de verkeerde keuze maken.
 
Met vijf fysieke toetsen onder het scherm kun je ook bladzijdes omslaan, terugschakelen naar het hoofdscherm en heb je toegang tot menu's om tektstgrootte te wijzigen of meer geavanceerde functies uit te voeren. De combinatie van touchscreen en menuknoppen levert al met al een prettige navigatie op zonder duidelijke gebreken.

Stylus
De reader wordt geleverd met een stylus in een uitsparing aan de rechterzijde, maar in de praktijk zul je die alleen nodig hebben bij het maken van notities of bij het opzoeken van woorden (hierover later meer). Dat betekent dus geen man overboord als je het aanraakpennetje kwijtraakt, zoals bij de duurdere Irex-readers het geval is.