Redactie

Sony Reader Touch Edition PRS-600

Sony stort zich met zijn volle gewicht op digitaal lezen. Voor het eerst brengt het twee e-bookreaders uit: één in pocketformaat (Sony Reader Pocket Edition PRS-300) en een luxueuzer exemplaar in de vorm van de aanraakgevoelige Sony Touch Edtion PRS-600.

We testen laatstgenoemde en vinden het een goed in elkaar gestoken elektronische boekenlezer die helaas niet onder alle omstandigheden prettig wegleest.

Sony heeft een aardige geschiedenis achter de rug met e-lezers, maar omdat het bedrijf officieel nog niet was gestart met verkoop in de Benelux, zul je daar weinig van hebben gemerkt. Eerst was daar in 2006 de PRS-500. Die werd twee jaar later gevolgd door de populaire PRS-505. Deze modellen stonden bekend om hun contrastvolle scherm dat de ware leeservaring nauwkeurig nabootste, maar waren ook berucht om hun traagheid. Later volgde nog een touchscreenmodel, de PRS-700, dat veel kritiek kreeg vanwege zijn slechte weergave in de zon.

Tekst en geluid
Met de Touch Edition toont Sony aan dat het heeft geleerd van fouten in het verleden. De PRS-600 is een fractie kleiner dan zijn voorgangers en ziet er stijlvol uit met zijn afgeronde hoeken. Het toestel ligt prettig zwaar in de hand, al vinden we het jammer dat de draaghoes van de PRS-505, in de vorm van een boekenkaft, het veld moest ruimen. In de plaats daarvan is een neopreen beschermhoesje gekomen dat bescherming biedt maar verder weinig functioneel is.

Opslagruimte
Wie niet genoeg heeft aan de 440 MB intern geheugen (volgens Sony goed voor zo’n 350 boeken) kan zijn collectie uitbreiden dankzij geheugenslots voor Memory Stick PRO Duo en SD. Dat komt vooral van pas als je mp3- of aac-bestanden wilt afspelen met de ingebouwde digitale muziekspeler en 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aan de onderzijde van het toestel.

Als je een aanraakscherm met vergelijkbare kwaliteit als van bijvoorbeeld een smartphone verwacht, kom je bedrogen uit. Dat betekent zeker niet dat de display van de PRS-600 slecht reageert, integendeel. Met vegende bewegingen kun je bladzijden snel en intuïtief omslaan en dankzij het prettige formaat van de digitale menuknoppen zul je niet snel de verkeerde keuze maken.
 
Met vijf fysieke toetsen onder het scherm kun je ook bladzijdes omslaan, terugschakelen naar het hoofdscherm en heb je toegang tot menu’s om tektstgrootte te wijzigen of meer geavanceerde functies uit te voeren. De combinatie van touchscreen en menuknoppen levert al met al een prettige navigatie op zonder duidelijke gebreken.

Stylus
De reader wordt geleverd met een stylus in een uitsparing aan de rechterzijde, maar in de praktijk zul je die alleen nodig hebben bij het maken van notities of bij het opzoeken van woorden (hierover later meer). Dat betekent dus geen man overboord als je het aanraakpennetje kwijtraakt, zoals bij de duurdere Irex-readers het geval is. 
 

,

Het reactievermogen van de PRS-600 is opvallend snel vergeleken met concurrenten en voorgaande modellen van Sony, wat de leeservaring aanzienlijk prettiger maakt. Het is wel steeds nodig om druk met de vinger uit te oefenen bij het omslaan van een bladzijde of maken van een menukeuze. We merken daarbij dat de aanraaklaag bovenop het e-inktscherm nogal meegeeft.

Weerspiegeling
De touchfunctionaliteit geeft enkele nadelen die het leesgenot aanzienlijk verstoren. Voorganger PRS-505 was populair vanwege zijn waardheidsgetrouwe tekstweergave, dankzij de acht grijstinten die het e-inktscherm kon vertonen. Hoewel de PRS-600 kan bogen op hetzelfde aantal grijstinten, is de tekst merkbaar minder scherp afgetekend door de extra aanraaklaag. Bovendien zorgt hij voor flinke weerspiegeling op een zonnige dag of ’s avonds bij slecht licht. Daarmee wordt het voordeel van e-inkt ten opzichte van lcd-displays gedeeltelijk teniet gedaan.

Formaatvriendelijk
Een groot struikelblok voor deze opgroeiende markt van e-boeklezers is het grote aantal verschillende bestandsformaten, allemaal met hun eigen grillen en vormgeving. De PRS-600 heeft dit probleem grotendeels onder de knie, met ondersteuning voor PDF, Word- en TXT-documenten.

En belangrijker: naast het eigen BBeB biedt de Sony Reader Touch Edition nu ook ondersteuning voor EPUB, de gedoodverfde toekomstige standaard in e-bookland. Zo wordt de Touch geschikt voor bijna elk type e-boekdocument, behalve het Mobipocket-formaat dat tot voor kort nog de dienst uitmaakte op de Europese markt voor elektronische boeken.

Een probleem met verschillende e-boekformaten is dat de uiteenlopende bladspiegels het lezen moeilijker maken. De PRS-600 lost dit probleem met verschillende methoden op. Het is mogelijk om de e-lezer horizontaal te houden en in landschapsweergave te lezen, en er zijn vijf instelbare formaten waarmee je de bladspiegel snel groter of kleiner kunt maken. Ten slotte is het ook mogelijk om snel handmatig in te zoomen op een deel van de pagina, wat van pas komt bij lastig bij te stellen PDF-documenten.

Kladden
Het eerder genoemde aanraakpennetje is niet alleen bedoeld om de menunavigatie makkelijker te maken. Het is mogelijk om er notities mee te maken en tekst te markeren in opgeslagen documenten, die het toestel apart opslaat. In een apart menu kun je daarnaast handgeschreven notities aanmaken en opslaan. Ondanks een kleine vertraging werkt deze notitiefunctie goed en brengt het de ware leeservaring opnieuw dichterbij, als je er tenminste van houdt om passages in je boeken te markeren.

Een andere extra die Amerikaanse gebruikers van de Kindle al eerder hadden, is een ingebouwd woordenboek voor onbekende woorden. Een definitie schiet meteen tevoorschijn als je de bewuste term dubbel aantikt met vinger of aanraakpen, een geslaagde vinding. Helaas is alleen een Engelstalig woordenboek beschikbaar en is volgens Sony een Nederlandstalige uitvoering nog in ontwikkeling. Wie de eerste Nederlandstalige boeken op zijn nieuwe Reader laadt, zit dus voorlopig nog zonder deze handige functie. 
 

,

3G-model
Sony heeft in Amerika, als tegenhanger van de Kindle, tegelijk met de PRS-300 en PRS-600 een derde model gepresenteerd dat draadloze functionaliteit heeft. Sony kan niet zeggen wanneer deze draadloze reader met 3G en 7 inch-aanraakscherm naar België komt.

De spiegelende laag van het aanraakscherm en het ontbreken van een lokaal woordenboek zijn duidelijke minpunten en het is nog even wachten tot de Nederlandstalige e-boekvoorraad op volle sterkte is. Ondanks die gebreken is het begin bijzonder veelbelovend: een kundig in elkaar gestoken e-boeklezer, die veel te bieden heeft voor een aantrekkelijke prijs.

Sony Touch Edition PRS-600
Prijs: 299 euro

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.