Beeld

Sony-software lost DLNA-problemen op

Televisies van Sony scoren vaak goed, behalve op een punt: de ondersteuning voor videoformaten via DLNA. Nieuwe gratis software moet dat probleem oplossen.

Het programma dat Sony nu uitbrengt heet Homestream en kan draaien op een Windows-pc of een Mac. Na installatie op je computer, indexeert Homestream alle mediabestanden en maakt het die filmpjes, muziek en foto’s via DLNA over het netwerk beschikbaar. Het is hier te vinden.

Het handige is dat Homestream een oplossing biedt voor situaties waarbij de speler – zoals een televisie – een bepaald videoformaat niet ondersteunt. Bravia-televisies bijvoorbeeld, zullen MKV-video’s niet afspelen. Homestream zal op dat moment het MKV-bestand transcoderen naar een formaat dat de televisie in kwestie wel lust.

In een perfecte wereld zorgt de DLNA-standaard er voor dat je probleemloos foto’s, muziek en video’s van een bron (zoals een pc) naar een speler (zoals een televisie) kan streamen. Helaas, hoewel de technologie er vaak wel voor kan zorgen dat een televisie de bestanden op een pc ‘ziet’, is er geen garantie dat de video’s effectief te zien zijn. Het toestel dat afspeelt moet immers de software aan boord hebben om een bepaald formaat af te spelen.

Sony krijgt bij tests van internettelevisies vaak kritiek net voor die beperkte ondersteuning voor videoformaten. Homestream moet daar duidelijk iets aan doen. Sony ziet het overigens ook als een oplossing om mediabestanden te streamen naar andere toestellen, zoals de PlayStation 3 en Blu-rayspelers van het Japanse merk. Aangezien Homestream gebaseerd is op het openbronprogramma Serviio is er geen reden waarom je niet zou gebruiken om naar andere apparaten te streamen. Een Xbox 360, bijvoorbeeld.

Homestream is sowieso niet de enige oplossing die video’s kan transcoderen en via DLNA beschikbaar maken. Er is bijvoorbeeld PS3Media Server, een gratis programma dat veel universeler is dan de naam laat uitschijnen. Ook de mediaserver Plex biedt dezelfde functionaliteit. Alle drie hebben wel een ding gemeen: de pc of Mac waarop de videobestanden staan moet voor het transcoderen van HD-bestanden relatief krachtig zijn. En uiteraard ook aan staan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.