Beeld

Sony: TV-menu’s en afstandsbediening

Sony leent zijn interface grotendeels van de XrossMediaBar van de PS3, maar paste die wel aan voor TV. Het beeld blijft bij de meeste handelingen volledig zichtbaar, tenzij je echt diep in de instellingen duikt. De remote is goed maar oogt iets te druk.

Deze review is gemaakt op basis van de KDL-40NX720, maar is voor de meeste Sony-modellen gelijkaardig. 

,

Zijaanzicht


Met zijn concave bovenzijde is de afstandsbediening van Sony geen doorsnee verschijning. De kans dat je ze verwart met de andere remotes op je salontafel is dus bijzonder klein.

Opvallend is ook dat de toetsen erg dun zijn. Het volstaat nog net om wat gevoel in een toetsaandruk te leggen, maar dunner dan dit moet het echt niet worden.

Achteraanzicht

De achterzijde maakt duidelijk waarom de voorkant hol is en heel dunne toetsen gebruikt. Deze remote lijkt ontworpen te zijn om ondersteboven op je salontafel te liggen. Stof veeg je er dan makkelijk af, en je kan nog altijd de tv aanzetten zonder de remote eerst om te draaien.

Vooraanzicht

De remote doet nogal overladen aan, zeker op de bovenste helft waar je heel wat tekst moet lezen. Dit is dan ook een remote die voor meerdere Sony-toestellen kan dienen. Links bovenaan staat de erg kleine toets voor de externe ingangen. Daaronder de toetsen voor de verlichting van de remote, de beeldverhouding en de 3D-instellingen.

De oranje toets ('theatre') zet het toestel in ideale instellingen voor film. Erg handig, maar ze dubbelt enigszins met de 'scene'-functie die je eronder vindt. Ook de afspeeltoetsen zijn bijzonder klein, en omdat ze tussen een heleboel andere functies staan mis je makkelijk de juiste toets. Onder de afspeeltoetsen staan de menutoetsen voor een dvd/Blu-ray-speler, een prima toevoeging.

De toets I-manual leidt je rechtstreeks naar de ingebouwde handleiding, en Internet Widgets/Video leiden uiteraard naar de internet-fucnties.

De D-pad is cirkelvormig en omringd door een aantal nuttige toetsen zoals de EPG, Options en de belangrijke 'Home'-toets.

Nummertoetsen en de misschien iets te kleine volume-en kanaaltoetsen vervolledigen de remote.

,

Het hoofdmenu verschijnt onderaan als een lint van iconen. Het is wel even wennen voor je de functies van alle iconen uit het hoofd kent. De geselecteerde functie wordt rechts aan de zijkant getoond, het beeld blijft dus steeds zichtbaar.

Beeldmenu

Zodra je echt in de menu's duikt, zoals hier in het beeldmenu, wordt het scherm wel afgedekt.

Geavanceerd beeldmenu

Sony biedt heel wat mogelijkheden aan in zijn menu's, maar die zijn helaas niet voorzien van een wordje uitleg. Daarvoor moet je de ingebouwde handleiding raadplegen.

,

Met een druk op de 'Options'-toets krijg je dit Quick Menu te zien, waar je zowat al de belangrijkste instellingen snel kan aanpassen.

,

Je beschikt over twee mogelijkheden om een externe ingang te kiezen. De eerste is via de 'Home'-toets. Alle ingangen verschijnen weliswaar, ongeacht of ze aangesloten zijn of niet. De aangesloten ingangen kan je wel een label geven.

De tweede manier is met de toets links bovenaan de remote. Die geeft een compactere en iets snellere toegang tot de andere aangesloten toestellen.

,

,

Sony heeft ook een elektronische handleiding voorzien. Via een functionele onderverdeling of via de index kom je bij het gezochte onderdeel van de handleiding uit.

Handleiding

De pagina's zelf tonen waar je een functie kan terugvinden in het menu. Er wordt ook een summiere beschrijving van de functie weergegeven.

,

Via het Media-icoon op het startmenu-lint ga je naar alle mediabestanden.

Filmmenu

Films worden getoond op de typische XrossMediaBar-manier, maar een preview ontbreekt.

Filmondertitels

De mediaspeler van Sony ondersteunt wel ondertitels, maar ze zijn helaas bijzonder slecht leesbaar.

Muziekmenu

Bij het bladeren door je muziek moet je het stellen met de bestandsnamen. Informatie van de bestanden ontbreekt echter.

Muziekspeler

De muziekspeler leest de Album-art en de tag-info wel perfect uit.

Fotomenu

,

Bij Bravia Internet Video ligt de focus op videocontent, zoals de naam duidelijk aangeeft. Een app-store is er niet, vermits alle content standaard aanwezig is.

Sony biedt een bijzonder uitgebreide selectie, maar video-on-demand ontbreekt voorlopig nog.

Movie Trailers

Alle apps gebruiken dezelfde layout met iconen, dezelfde speler en een zoekfunctie. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.