Design, geluidskwaliteit en comfort: die drie eigenschappen belooft Sony te combineren in het nieuwe gamma MDR-1R hoofdtelefoons dat vandaag op IFA onthuld werd.

De nieuwe reeks bestaat uit drie verschillende modellen: een standaardversie (MDR-1R), een draadloze versie met Bluetooth (MDR-1RBT) en een versie met digitale ruisonderdrukking (MDR-1RNC). Deze drie modellen maken telkens gebruik van een gesloten constructie met het oog op maximale geluidsisolatie en een uitzonderlijk basgeluid, aldus Sony.  

Voor bassheads...
Voor het ontwerp sloeg Sony de handen in elkaar met Sony Music Entertainment en enkele bekende figuren uit de muziekindustrie, zoals singer-songwriter Katy B, dubstepgroep Magnetic Man en productie-ingenieur Naweed Ahmed. Hun kennis over actuele muziektrends heeft het ontwerp van de MDR-1R-reeks sterk beïnvloed, waardoor de nieuwe hoofdtelefoons perfect zouden aansluiten bij moderne muziekstijlen.

Daarbij blijkt vooral het subbasbereik van 30 tot 40 Hz erg belangrijk te zijn, aangezien dat zo'n beetje de geluidssignatuur vormt voor muziek die momenteel goed in de markt ligt bij een groot publiek. Om ook die frequenties volwaardig weer te geven, werden de luchtgaten achteraan aan iedere driver groter gemaakt om de luchtstroom te verbeteren bij diepe bassen. De grotere openingen laten ook toe om het diafragma vrijer te doen bewegen, wat voor een snellere laagrespons moet zorgen met betere overgangseigenschappen. 

...en andere muziekliefhebbers
Gelukkig besteedde Sony niet alleen aandacht aan een strakke en diepe laagweergave, maar ook aan andere belangrijke aspecten van de nieuwe hoofdtelefoons. Zo maakt de MDR-1R als eerste gebruik van een nieuw ontwikkeld diafragma (Liquid Crystal Polymer Film) van 40 millimeter. Het nieuwe ontwerp zou zowel stevig als licht zijn, belangrijke eigenschappen voor een accurate weergave. 

In combinatie met de ultralichte stemspoelen en opvallend breedbandige driverunits - volgens Sony goed voor een bereik van 4 Hz tot 80 kHz - moet dit voor hoogstaande prestaties garant staan, zowel in het laag, mid als hoogbereik .  

Drukontlastende oorkussens beloven voor duurzaamheid en comfort te zorgen, terwijl ze ook de geluidsisolatie ten goede komen. Daarnaast zijn er ook een aantal handigheidjes in het ontwerp verwerkt die storende bijgeluiden moeten tegengaan. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting bij het nieuwe kabelontwerp en de soepel bewegende siliconenringen die tussen de kabel en behuizingen van de MDR-1R zitten.