De nieuwste 4K-modellen van Sony hebben naast alle pixelgeweld mogelijk nog een extra troef in huis: PlayStation Now. Gamers hoeven dan zelfs geen console meer te kopen.

Vorig jaar kocht Sony Gaikai, een bedrijf dat de nodige technologie levert om games te streamen. Het concept is eenvoudig: het spel draait niet op jouw lokale hardware, maar op servers in de cloud. Jouw input, bijvoorbeeld via een gamecontroller, wordt naar de server gestuurd, en die stuurt de resulterende videostream naar jou. Voordeel: je hebt zelf geen potige hardware meer nodig. Nadeel: een stevige en stabiele internetverbinding zal het verschil maken tussen leven en dood (in het spel dan toch).

Sony kondigde eerder al aan dat het een dienst lanceert op basis van die technologie: PlayStation Now. Maar mogelijk verschijnt die dienst ook op de nieuwe 4K-tv’s die Sony momenteel lanceert. Helaas konden we nog geen bevestiging krijgen of dat ook in Europa (of de Benelux) het geval zal zijn. Volgens Eurogamer zal PlayStation Now ten vroegste begin 2015 naar Europa komen.

Mocht dat het geval zijn dan volstaat het om een PS3-controller op de televisie aan te sluiten en je kan PS3-games spelen. De dienst zou werken op basis van een abonnementsformule waarin alle games beschikbaar zijn, of je kan kiezen om spel per spel te huren. Een 5 Mbps internetverbinding moet volstaan. Misschien niet genoeg voor de hardcore gamer, maar toch een stevige troef vinden we. Nog even afwachten dus. Wie al een eerste indruk wil kan deze Youtube bekijken.