Hét antwoord van de platenindustrie op illegaal downloaden opent eind 2007 zijn deuren. Spiralfrog, een website die gratis muziekdownloads met advertenties aanbiedt, is gisteren begonnen met bètatesten.

Spiralfrogs verkooppraatje komt vooral neer op: download zonder zorgen over spyware of aanklachten van copyrightorganisaties. Klanten kunnen muzieknummers naar de harde schijf verplaatsen. In de negentig seconden dat dit duurt, zien ze advertenties in beeld verschijnen. De reclamesite met de amfibische naam is ook de eerste die muziekvideo's gratis als download gaat aanbieden. "Onze concurrent is piraterij", zegt oprichter Joe Mohen.

Spiralfrog opende vorige zomer met veel tamtam de deuren. Maar enkele maanden later vertrok het volledige management met slaande deuren, nadat de lanceerdatum in december niet was gehaald. Het experiment leek mislukt, maar Mohen bouwde in stilte verder. Hij hoopt vóór het einde van het jaar de eerste nummers te kunnen aanbieden.

"Dit wordt een nieuwe inkomstenbron voor zowel platenmaatschappijen als artiesten. En het is een legaal alternatief voor Limewire en andere illegale websites", zegt Mohen. Spiralfrog heeft wel een aantal addertjes onder het gras verstopt. De zevenhonderdduizend muzieknummers kunnen alleen worden afgespeeld op computers die de Windos Media Player ondersteunen. Daarmee vallen alternatieve besturingssystemen meteen al buiten de boot.

Van de zes grootste platenmaatschappijen heeft voorlopig alleen Universal Music Group licenties toegezegd. Hoewel dit bedrijf het grootste platenlabel ter wereld is, lijkt de catalagus van Spiralfrog klein vergeleken met webwinkels als iTunes en Rhapsody. Niet alleen bieden zij minimaal twee miljoen (betaalde) downloads aan, maar eerstgenoemde heeft een rechtstreekse band met de iPod. Spiralfrog biedt die mogelijkheid niet én is voorlopig alleen in Canada en de Verenigde Staten beschikbaar.