Vorige week lijfde Dropbox de ervaren muziekstreamingdienst AudioGalaxy in. Een volgende Spotify zal het nooit worden, maar het geeft wel aan dat er een interessante evolutie plaats heeft in dit domein.

Het is dringen geblazen op de markt voor online muziek. Niet alleen neemt het aantal deelnemers gestaag toe, ook gevestigde spelers breiden hun aanbod uit naar steeds meer landen.

Zo lanceerde het Amerikaanse Rdio vorige week in de Benelux en het Franse Deezer heeft ambitieuze plannen om zijn marktaandeel uit te breiden. Stuk voor stuk dingen ze naar de hand van de Spotify-gebruiker, de te kloppen muziekstreamingdienst van het moment.

Dan hebben we het nog niet gehad over de hardwarefabrikanten die een eigen duit in het zakje doen. Sony lanceerde dit jaar de abonnementsdienst Music Unlimited en ook HP presenteerde in november zijn eigen kijk op het fenomeen.

Bovengenoemde diensten zijn allemaal voorbeelden van online muziekstreamingdiensten, waarbij je voor een klein bedrag per maand toegang krijgt tot een kolossale muziekbibliotheek die je op al je toestellen kunt afspelen.

Maar er is een tweede muziekrevolutie aan de gang die diensten als Spotify binnen korte tijd overbodig zouden kunnen maken ...

Komst van de cloudkluizen
Want ook de machthebbers in de technologiewereld hebben muziek al een tijdje ontdekt. Zij specialiseren zich momenteel voornamelijk in cloudkluizen (bijvoorbeeld Amazon Cloud Player).

Met dit type online opslag kunnen klanten hun aangekochte muziek in de cloud parkeren en die vandaaruit naar hun toestellen streamen.

Die cloudkluizen laten je toe om je gekochte digitale muziek op een centrale plek te bewaren, maar je kunt er ook muziek vanaf je harde schijf uploaden.

Apple, en sinds kort ook Google (nog niet in de Benelux), bieden daarbij de mogelijkheid om die lokale bibliotheek te vergelijken met het aanbod van hun online winkels, zodat je herkende nummers niet eens meer hoeft te uploaden en ze in de hoogste kwaliteit kunt afspelen op je tablet of smartphone.

Spotify op eigen terrein bevechten
Het verschil tussen diensten als Spotify en pakweg Google Music is dat je je bij de eerste abonneert op meer muziek dan je ooit zal kunnen beluisteren, terwijl je bij de laatste in essentie je muziekverzameling bevrijdt van je thuiscomputer en die kunt uitbreiden met nieuwe albums die je koopt. Bij Spotify is bezit minder belangrijk, terwijl bij cloudkluizen de nadruk meer op eigen muziek ligt.