Met een wereldwijde persconferentie in New York kondigt Spotify aan dat het zijn dienst opent voor ontwikkelaars. Daarmee start er een wereld van Spotify-applicaties.


CEO Daniel Ek begon zijn presentatie met een stukje achtergrond van de muziekdienst, gepaard met indrukwekkende cijfers. Spotify telt vandaag tien miljoen gebruikers waarvan 2.5 miljoen betalend. Zeven van die tien miljoen zijn er pas bijgekomen sinds september. Sindsdien is Spotify in de VS en in een aantal Europese landen (waaronder België en Nederland) gelanceerd.

Maar Ek wijst op het belang van sociale media, Spotify groeit als mensen muziek delen. Tegelijk ziet hij zijn muziekstreamdienst als het grote antwoord tegen piraterij. “Je hebt een beter product nodig dan piraterij. Dat betekent alle muziek, betrouwbaar, snel en eenvoudig kunnen delen. We willen de toegankelijkheid van Napster, maar dan legaal en sneller.”

Geld
Spotify krijgt ondanks zijn succes ook tegenwind: recent trokken 200 labels zich terug en de inkomsten uit streaming zijn een stuk lager dan die uit cd-verkoop. Maar ook dat probeert het bedrijf te nuanceren met cijfers. “We zijn nu al de tweede grootste bron van inkomsten voor Europese labels,” zegt Ek. iTunes staat momenteel bovenaan. Spotify heeft in totaal al 150 miljoen dollar betaald aan rechtenhouders.

API
Maar het grote nieuws is de API, de programmeerinterface waarmee ontwikkelaars met behulp van JavaScript HTML5-applicaties kunnen maken die in Spotify kunnen gebruikt worden. Concreet betekent dit dat de nieuwste versie van Spotify aan de linkerkant een sectie ‘appfinder’ krijgt. Hier kan je toepassingen vinden.

“We worden vandaag een muziekplatform waarbij je applicaties in Spotify kan gebruiken”, zegt Ek. Daarbij toont hij de applicatie van het muziekblad Rolling Stone. Je kan reviews en best-off lijstjes bekijken, telkens met de exacte muzieknummers bij de hand.
 

Spotify krijgt applicaties.

Een voorbeeld van Songkick als toepassing in Spotify.