Redactie

Spotify verdedigt zich tegen klagende artiesten

In een poging om kritiek te ontzenuwen, publiceert Spotify voor het eerst cijfers over bedragen die aan muzikanten werden uitgekeerd. "Het probleem zit bij de labels, niet Spotify", concludeert alvast de Britse artiest Billy Bragg.

Het afgelopen jaar werd Spotify zwaar onder vuur genomen door artiesten. Heel wat muzikanten vinden het verdienmodel achter de muziekdienst niet bepaald een vooruitgang. In plaats van grotere bedragen per verkochte album, ontvangen artiesten nu kleine sommen per keer dat er iets van hun wordt afgespeeld. Een artiest die weinig beluisterd wordt, kan dus letterlijk enkele tientallen eurocenten op zijn rekening zien verschijnen.

De kritikasters waren niet van het minste. Zo stelde David Byrne (ex-Talking Heads) in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian dat muzikanten die moeten leven van Spotify, na een jaar bankroet zullen zijn. Thom Yorke van Radiohead liet dan weer zijn solowerk en het album van Atoms for Peace van Spotify verwijderen – maar niet de Radiohead-discografie – omdat hij vond dat Spotify wel goed was voor zijn aandeelhouders, maar niet voor de betrokken artiesten.

Met een nieuwe website probeert Spotify die kritiek te pareren, onder meer door bekend te maken hoeveel de dienst uitbetaalde aan royalties. Zo zou er reeds één miljard dollar zijn uitgekeerd, waarvan de helft in het voorbije jaar. Door dat laatste te benadrukken, wil Spotify aantonen dat artiesten er steeds beter van gaan worden, naarmate meer mensen intekenen op een abonnement bij Spotify. 

"Bijna 70 procent van het geld dat we innen, betalen we uit aan artiesten", houdt de dienst vol. Daarnaast krijgen artiesten meer mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld om t-shirts en concerttickets rechtstreeks in Spotify te verkopen. Daarbij zou geen commissie afgesnoept worden.

Ten slotte krijgen labels en artiesten toegang tot een analytisch instrument – vergelijkbaar met Google Analytics voor webstatistieken – waarmee ze inzicht krijgen in hoeveel hun werken afgespeeld worden. 

,

Het moet ook gezegd worden: er zijn ook artiesten die Spotify steunen. Met als toch wel opmerkelijk boegbeeld Billy Bragg, een Britse zanger en muzikant die bekend staat voor zijn linkse sympathieën. 

"De sleutel tot het verstaan waarom sommige artiesten vinden dat Spotify niet genoeg betaald, kan gevonden worden als je graaft in het Spotify-rapport. Je ziet hier dat Spotify 70 procent van zijn inkomen betaald aan rechtenhouders. Met andere woorden platenlabels en uitgevers", merkt de Brit op.

In het rapport staat ook dat deze rechtenhouders op hun beurt royalties uitkeren aan artiesten, naargelang wat er is afgesproken in hun platencontracten. En bij deze "schimmige praktijken" schuilt het probleem, zegt Bragg: "De platenmaatschappijen hanteren nog lage royaltytarieven die dateren uit het tijdperk van vinyl, om hun winsten in het digitale tijdperk veilig te stellen." Met andere woorden: artiesten zien maar weinig van het bedrag van één miljard dollar bij hen belanden.

"Spotify is een onderneming als een andere, die uiteraard zoveel mogelijk geld wil verdienen. Maar met het publiceren van deze cijfers, toont het bedrijf dat ze bereid is om samen te werken met artiesten en hen een passende vergoeding te geven", concludeert Billy Bragg.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.